Кламер БГ - Новини: Герджиков убеден, че ще обърне резултата

Герджиков убеден, че ще обърне резултата

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 21:33ч.
Герджиков убеден, че ще обърне резултата

Герджиков убеден, че ще обърне резултата

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат-президент и отиващ на втори тур Анастас Герджиков заяви, че убеден, че следващата неделя ще обърне резултата, който в момента е в полза на опонента му Румен Радев, защото на балотажа хората щели да гласуват за личност, не за партия, както се случило на първия тур, заради провеждането на изборите за държавен глава заедно с този за парламент.

"Разчитаме на подкрепа от всички български граждани, това не е партиен избор. Досега изборите 2 в 1 ни подвеждаше да мислим политически. Но 10 до 15 процента от избирателите на други партии са гласували за нас и това ще се увеличи на втори тур", заяви Герджиков пред журналисти.

Той обаче избегна пряк отговор дали ще разчита на гласовете на ДПС, а каза, че няма да откаже гласа на нито един български гражданин.

"На този етап имахме две цели – да има балотаж, защото беше ясно, че ние ще сме конкурентите и ето има го – не защото активността е била ниска, а защото не успяха да съберат подкрепа. Другата цел бе да съкратим разликата от първоначално даваната ни с Румен Радев. Сигурен съм, че през следващата седмица ще наваксаме и много от кандидатите ще се обърнат към нас. Това ще се увеличи на втория тур и гласоподаванетиле ще гледат индивидуалните визии... Разлика от 30%, която беше голяма, и сега чуваме, че разликата е по-малка и в следващата седмица се надяваме да я наваксаме. ... Щяхме да сме още по-щастливи, ако бяхме намалили тази разлика още повече и това щеше да стане, ако г-н Радев не беше отклонявал дебата"", заяви Герджиков.

"Толкова искаме да се състои дебатът с Радев, че сме готови и през 3 часа през нощта", посочи той..

"Убедихме се в едно, че колкото и избори да направим резултатът ще е еднакъв. Ту една или друга получават повече или по-малко гласове, но партиите на промяната са с еднакъв общ резултат и пет пъти да направим избори, резултатът ще е такъв и няма да може да се състави правителство", коментира Герджиков и призова лидерите да съставят правителство.

"Някои ще кажат, че са победители защото са първи, други - защото са събрали повече от очакваното, но победители ще са тези, които успеят да съставят правителство", отбеляза още той.

"Нямам нищо общо с никой модел, мажоритарен кандидат съм, подкрепен съм от 4 партии, вярвам, че тази седмица – от още", декларира още независимият кандидат, който е подкрепен от ГЕРБ и СДС.

mediapool.bg