Кламер БГ - Новини: БСП предложи видеонаблюдение и започна срещите за честни избори

БСП предложи видеонаблюдение и започна срещите за честни избори

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 16:47ч.
БСП предложи видеонаблюдение и започна срещите за честни избори

Депутатите от БСП внесоха законопроект за промени в Изборния кодекс, с който се предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините и активна регистрация. Междувременно социалистите започнаха срещите си с партии и НПО-та в търсене на обединение за гарантиране на честността на предстоящите избори.

Проектът на БСП предвижда камерите в секциите да предават онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Освен това предлагат да се прави запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден.

Социалистите предлагат камерите да бъдат инсталирани в секциите, а не всеки застъпник, наблюдател и член на комисия да може да излъчва в реално време през свое устройство. През последния месец президентът и извънпарламентарните партии настояха за камери при броенето, но управляващите отхвърлиха идеята.

Предложението на социалистите за активна регистрация е тяхна стара идея - "мъртвите души" да бъдат изчистени със създаването на публичен регистър на хората, които са гласували на избори. ЦИК пък ще трябва да поддържа и обновява въпросния регистър, като именно той се използва за съставянето на изборните списъци.

Предвижда се хората, които не са в списъците, да имат определен срок да заявят желанието си да гласуват, а ако не го направят ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по постоянен адрес.

Въпреки внесения от БСП законопроект, не е ясно дали поправките въобще ще бъдат подложени на гласуване преди изтичането на мандата на сегашния парламент, защото това зависи от ресорната комисия и ръководството на парламента.

Миналата седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха законопроект, който да позволи на карантинираните да гласуват. Той обаче е за промени в закона за извънредното положение, а не в Изборния кодекс. Текстовете се ограничават само до подвижни или специални секции за карантинираните, до изготвяне на правила за гласуване в пандемия и до даването на възможност на хората с изтекли лични документи да уражнят правото си на глас. ГЕРБ отхвърли и определи като екзотики идеите за гласуването по пощата и видеонаблюдението, които лансираните по време на провелите се по-рано този месец консултации при президента.

"Не става въпрос за предизборни или следизборни коалиции"

В четвъртък БСП започна и срещите си с партии и НПО-та с идеята за създаване на широка мрежа, която да след за честността на вота. На днешните разговори имаше представители на АБВ. Присъстваше и депутатът Александър Паунов от Комунистическата партия на България, който беше изгонен от парламентарната група на БСП, след като миналата година прокуратурата разпространи записи от разговори между него и хазартния бос с 18 обвинения Васил Божков за протестите.

"В днешната среща и следващите срещи не става въпрос нито за предизборни, нито за следизборни коалиции, а за обединение за честни избори и гаранции и спокойствие на хората свободно да изразяват волята си", каза Нинова пред журналисти.

От БСП предлагат общи действия за покриване на всички секции с членове, наблюдатели и застъпници и за паралелно преброяване на резултатите. Идеята на социалистите е възможно най-много формации да се обединят и да подпишат обща декларация за честни избори.

"Да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани сигурност и спокойствие на изборите, да им дадем гаранции, че гласът им ще бъде отчетен така, както е даден, да им гарантираме свобода на изразяването на изборите, без страх и натиск. Ние, като най-голяма опозиционна партия, имаме структури в цялата страна и членове в секционните избирателни комисии. Нещо, което извънпарламентарните опозиционни партии нямат право по закон. Ние предлагаме този и организационен, и човешки потенциал да бъде обединен и да направим паралелно преброяване", каза лидерът на БСП.

Срещите на БСП с партии и НПО-та продължават и в петък. По думите на Нинова в дискусиите тази седмица ще участват 20 партии и 10 граждански сдружения.

По-рано тази седмица Нинова обяви, че за разговори ще бъдат поканени и извънпарламентарни опозиционни формации като "Има такъв народ" на Слави Трифонов и "Изправи се. БГ" на Мая Манолова. Малко след това шоуменът обяви, че няма намерение да се среща с БСП, защото "стоим на двата бряга на реката".

"Негово право е да се самоопредели къде застава", отговори Нинова в четвъртък.

Госпожа Нинова щяла да ме покани да обсъждаме честността на предстоящите избори.

Мила ми, госпожо Нинова, Бойко Борисов...

Публикувахте от Слави Т. Трифонов в Вторник, 19 януари 2021 г.

mediapool.bg