Кламер БГ - Новини: Борисов прати на Вучич картина от строежа на "Турски поток"

Борисов прати на Вучич картина от строежа на "Турски поток"

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 17:06ч.
Борисов прати на Вучич картина от строежа на "Турски поток"

Премиерът Бойко Борисов е пратил на президента на Сърбия Александър Вучич картина, запечатала момент от строежа на "Балкански поток", съобщи сръбското издание "Новости" .

По-късно от Министерския съвет уточниха, че картината е част от поредица, поръчана от строителя на трасето - саудитския консорциум "Аркад", на художника Симеон Кръстев.

Колекцията от платна е част от намерението на "АРкад" да на прави археологическа изложба, на която да покаже и ценните артефакти, открити по трасето по време на строителните работи.

"Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от "Аркад" на "Булгартрансгаз" (възложител на строежа на газопровода), които в последствие я предават на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът реши картината да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич като спомен от посещението му в България през юни миналата година", обясниха от правителствената пресслужба.

В съобщението се допълва, че "вВ рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов изпрати картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент - Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи. Картината е подарена по протоколен път".

Селакович в сряда бе на посещение в София и се срещна с премиера Борисов и президента Румен Радев.

Това е художествена снимка, която запечатва момента от откриването на работи по изграждането на "Балкански поток", информира сръбското издание.

Художникът Симеон Кръстев е автор на прерисуваната снимка, разпространена от Министерския съвет при посещението на Вучич в България през юни 2020 г. Част от хората на оригиналната фотография обаче липсват на картината.

Кръстев е автор на множество плакати на Софийската опера, както и на редица театрални, филмови и спортни плакати. Активно работи в областта на художественото оформление и на материали за избори и политически акции, информира сайтът "Площад Славейков".

Снимката и съответно картината са от инспекцията на строежите от Борисов и Вучич на магистрала "Европа" (София – ГКПП Калотина) и газопровода "Балкански поток", както България нарича трасето на руския газопровод "Турски поток" на своя територия.

На 8 януари 2020 г. Борисов и Вучич бяха заедно с руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган на официалната церемония в Истанбул, където отвориха символично кранчето на "Турски поток". Българската част на газопровода бе завършена в рекордно кратки срокове – до края на декември 2020 г., въпреки коронавирусната епидемия.

Доставките на руски газ за Сърбия по готовата тръба започнаха на 25 декември.

Предварителните очаквания бяха това събитие да бъде ознаменувано с официално рязане на лентата в присъствието на Борисов и Вучич, но това така и не стана.

Докато Вучич приветства руския газ по "Турски поток" в края на 2020 г., Борисов предпочете да посрещне символично азерския газ на 1 януари 2021 г. на връзката с Гърция Кулата-Сидирокастро, откъдето ще се осъществяват доставките от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" до октомври 2021 г.

Досега Борисов не е коментирал защо не е отишъл на церемонията по откриването на "Балкански поток", но преди ден Селакович отвърна на този въпрос така:

"Борисов е наш голям приятел. Единствената причина, че не беше поканен, е, че в тези условия на пандемия не поканихме чуждестранни гости. Но той винаги е добре дошъл. Когато епидемията стихне, ще имаме много възможности да откриваме и газопроводи, и магистрали. Не сме имали никаква друга причина – нямаше чуждестранни гости на церемонията".

Сръбският външен министър обсъди в сряда с Борисов и Радев съвместните енергийни проекти, като акцентът бе поставен на газовата връзка между двете държави, чиято реализация се бави от 2013 г., но стана ясно, че вече от българска страна е обявен търгът за избор на строител на трасето у нас.

Картината, изобразяваща в стила на социалистическия реализъм как Борисов и Вучич инспектират строежа на "Турски поток", грабна умовете и сърцата на потребителите в социалните мрежи. Там се появиха колажи, които не по-малко реалистично и живо пресъздават Борисов и Вучич редом до бившия съветски лидер Леонид Брежнев и ръководителя на комунистическа България Тодор Живков.

Карикатуристът Валдес Радев направи препратка към произведение на Банкси.

Други заигравки пък са с платното на Едвард Мунк "Викът".

"Тази я нямам в колекцията. Купувам", написа в Туитър бившият хазартен бос Васил Божков, от чийто апартамент в София в понеделник бяха конфискувани от прокуратурата 1400 картини. Колекционерът, срещу когото има множество обвинения за укрити данъци и такси, за изнасилвания и дори за поръчани убийства, в момента е в Дубай.

mediapool.bg