Кламер БГ - Новини: Делото за пътя към летния сарай на Доган се превърна в пародия

Делото за пътя към летния сарай на Доган се превърна в пародия

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 17:38ч.
Делото за пътя към летния сарай на Доган се превърна в пародия

Върховният административен съд (ВАС) върна на Ахмед Доган и неговите представители шансовете за придобиване на собствеността върху пътя към летния сарай в "Росенец". Върховните магистрати отмениха решението на Бургаския административен съд, който в края на миналата година поряза Доган с аргумента, че няма правен интерес по казуса, научи Mediapool. Делото обаче придобива пародиен характер, защото съдиите в Бургас и София не са единодушни по въпроса за какво изобщо се води процесът.

През ноември административният съд в Бургас отхвърли претенциите на близките до Доган фирми "Хермес солар" и "Стрейтлайн" по делото за шосето към сарая. Двете дружества обжалваха решението на общински съвет, с което местната власт се отказа от намерението си да превърне пътя към сарая в частна общинска собственост и след това да им го даде.

Аргументите на бургаския съд бяха странни. В определението си съдия Яна Колева посочи, че фирмите са обжалвали решение, което не е взето, т.е. жалбата им няма предмет и следва да бъде отхвърлена. Тъкмо обратното казват двете страни по делото – и общината, и дружествата твърдят, че решението за смяна на собствеността на пътя е оттеглено от общинския съвет.

Сега Върховният административен съд посочва, че бургаската съдийка не е разбрала какво решение са взели общинарите. Според върховните магистрати решението за смяната на собствеността на пътя наистина е оттеглено и Бургаският административен съд трябва да продължи да гледа делото. Съдиите от ВАС обясняват, че оттеглената от общинарите точка има четири подточки, в които въпросът е бил решен. Върховните магистрати почти буквално обвиняват бургаската съдийка в недоглеждане.

През април м.г. Общинският съвет в Бургас взе решение, според което собствеността на пътя бе сменена от публична в частна общинска. На същата сесия бяха одобрени и предварителни договори за прехвърляне на отсечката на частните дружества. Това решение бе обжалвано от група граждани, но все още няма произнасяне на съда.

В началото на юли съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов "акостира" с гумена лодка на плажа пред сарая на Доган. Той бе изгонен с грубо блъскане от служители на Националната служба за охрана, въпреки че самият плаж е публична държавна собственост и достъпът трябва да е свободен за всички граждани. Иванов акостира с лодка, защото по това време пътят към сарая също бе недостъпен за гражданите, въпреки че все още беше общински.

Скандалът на плажа край летния сарай на Доган доведе до масови граждански протести, тежки сблъсъци с полицията, както и искания за оставката на правителството и главния прокурор. Едва тогава бургаските общинари решиха, че е по-добре да оттеглят решението си за смяна на собствеността на пътя, взето тихомълком през април в разгара на първата вълна на пандемията.

Спорът между съдиите в София и Бургас обаче показва, че бургаските общинари са взели решението по възможно най-нескопосания начин, което води до съмнения, че това може да не е съвсем случайно. Близките до Доган фирми "Стрейтлайн" и "Хермес солар", която се води собственик на сарая, моментално подадоха пред съда иск за отмяна на решението на бургаските общинари.

Преди седмица депутати от ГЕРБ внесоха законови промени, чието приемане ще позволи узаконяването на обявената за незаконна двуетажна постройка на фирмите близки до Доган на самия плаж "Росенец".

За премахването й бе издадена заповед от община Бургас миналия август. До разрушаване така и не се стигна, защото формалните собственици на морската резиденция оспорваха. Жалбат бе отхвърлена от административния съд в Бургас, но това решение бе отменено от Върховния административен съд. Така премахването на сградата бе блокиранo, съобщи Mediapool по-рано през януари.

Фирмата "Хермес солар" се води собственик на земята под сарая, а "Стрейтлайн" е собственик на сградите. Официален представител на "Стрейтлайн" е арх. Калин Тихолов, който е архитект на резиденцията.

mediapool.bg