Кламер БГ - Новини: Трима от делото "Бобокови" се разминаха с условни присъди

Трима от делото "Бобокови" се разминаха с условни присъди

България

|
Четв, 21 Ян 2021г. 17:05ч.
Трима от делото "Бобокови" се разминаха с условни присъди

Трима от обвиняемите по делото срещу русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови се признаха за виновни и получиха условни присъди. Споразумението бе одобрено от спецсъда и е окончателно.

Така делото приключва за бившия шеф на плевенската РИСОВ Габриел Савов, за някогашния директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов и бизнесмена Айгюн Еминов. И тримата се признаха за виновни за участие в престъпна група, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и Атанас Бобоков. Савов и Богданов получиха по година условно с три години изпитателен срок. Еминов бе наказан с две години и три изпитателен срок.

Боклуци

Тримата бяха обвинени по подозрение за участие в схема, чрез която опасни отпадъци от завода за производство на акумулатори "Монбат" са били депонирани незаконно у нас. Еминов е собственик на една от фирмите, получавали отпадъци. Впоследствие боклуците били складирани на различни площадки в Плевен и Лом. Освен за участие в престъпна група той се е признал за виновен и за изготвяне на фалшиви документи – за това, че отпадъците били оползвотворени, а в действителност просто били струпани на няколко места.

Савов, за когото прокуратурата твърди, че е разпъвал чадър над схемата като шеф на РИОСВ-Плевен, се е признал за виновен за участие в престъпна група.

Богданов, който е и основният прокурорски свидетел, също е осъден за участие в престъпна група. Неговите показания срещу Бобокови неведнъж бяха сочени като сериозно доказателство в подкрепа на тезата на обвинението.

Обвиняеми

Основните обвиняеми по това дело остават бившият зам.-министър Живков и братята Бобкови. В момента и те са на свобода срещу гаранции. Срещу Пламен Бобоков има още две дела. Едното е за незаконно държане на върхове от стрели и копия и трябва да се гледа от русенския съд. Другото е за получаване на секретна информация, препращана му от президентския секретар Пламен Узунов. Това дело още не е стигнало до съда.

mediapool.bg