Кламер БГ - Новини: БЛС даде НЗОК на прокуратурата, ДАНС и финансовата инспекция заради бюджетни хватки

БЛС даде НЗОК на прокуратурата, ДАНС и финансовата инспекция заради бюджетни хватки

България

|
Вт, 26 Окт 2021г. 14:55ч.
БЛС даде НЗОК на прокуратурата, ДАНС и финансовата инспекция заради бюджетни хватки

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев (вляво) и председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров

Българският лекарски съюз сезира mрокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на Национналната здравноосигурителна каса (НЗОК) по прилагане на Закона за бюджета на НЗОК и Закона за здравното осигуряване.

Преди ден БЛС обвини НЗОК, че се готви еднолично да преразпределя средства, игнорирайки договорните партньори – съсловните организации на лекарите и зъболекарите, както изисква закона.

В основата на недоволството е обявеното в петък допълнително разпределение на 39 млн. лв. месечно между 207 болници в страната, които лекуват пациенти с Covid. Според съсловната организация, раздаването на пари "на калпак" не е справедливо и са подали други свои предложения до Надзорния съвет на НЗОК.

"Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск", коментираха от БЛС.

Предложението на НЗОК е всяка болница, в която 10% от леглата й, определени за Covid-пациенти, са заети, да получи пълните си бюджети за септември, октомври и ноември месец. Съгласно това предложение: болница, с определени 10 легла за лечение на Covid-пациенти, която е приела дори един пациент ще получи пълния си бюджет без да е необходимо да работи и да отчита дейност от този момент нататък.

Съсловната организация коментира по този повод, че въпреки очевидната несправедливост и несъстоятелност, заложена в предложението на НЗОК, изхождайки от затрудненото положение на всички лечебни заведения в страната, включително на колегите от първичната и специализираната извънболнична помощ, Български лекарски съюз би подкрепил очертаващата се към края на годината икономия от 110 млн.лв. в болнична помощ да бъде предварително разпределена по месечните бюджети и изплатена на 100% на лечебните заведения. От БЛС предложиха същият подход да бъде приложен и спрямо изпълнителите от първичната и специализираната медицинска помощ, където очертаващите се икономии са 17 млн.лв. и 27 млн. лв.

Организацията настоя незабавно да й бъдат предоставени разчети за разпределението на средствата по лечебни заведения до края на годината, които да бъдат обсъдени между ръководствата на НЗОК и БЛС на публична, открита среща, излъчвана онлайн в реално време.

Съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. неусвоените до 30 септември средства за здравноосигурителни плащания могат да се използват при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и ръководствата на Лекарския съюз и Зъболекарския съюз.

mediapool.bg