Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ДПС бламираха бюджета на НЗОК в здравната комисия

ГЕРБ и ДПС бламираха бюджета на НЗОК в здравната комисия

България

|
Вт, 28 Ноем 2023г. 16:11ч.
ГЕРБ и ДПС бламираха бюджета на НЗОК в здравната комисия

Костадин Ангелов (ГЕРБ) заклейми

Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. не беше приет на първо четене от парламентарната здравна комисия във вторник, след като ГЕРБ и ДПС изразиха резерви към него и гласуваха "въздържал се", БСП и "Възраждане" бяха "против" и подкрепа изразиха само от ПП-ДБ. Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ) посочи две причини да не подкрепят бюджета на НЗОК: заложеният в преходните и заключителните разпоредби мораториум за финансиране на нови болници и медицински дейности през 2024 г., както и вменяването ролята на НЗОК да прави централизиран търг за онколекарства, който сега се провежда от Министерството на здравеопазването. Джевдет Чакъров от ДПС пък изрази недоволство, че в бюджета липсват политики за намаляване на доплащането за здраве от страна на пациентите.

В миналото при управлението на ГЕРБ също беше прокарван мораториум, както за финансирането на нови болници, така и за финансирането на нови лекарства, през преходните и заключителните разпоредби на бюджета, но сега Ангелов заклейми тази практика като "порочна". "Трябва ли нещо порочно, което се е случвало в миналото да продължава да се случва и сега?", коментира той.

Подобна забрана да се финансират нови болници и медицински дейности, получили разрешение след 31 декември, се приема всяка година със Закона за бюджета на НЗОК. Причината мораториумът да се залага в Закона за бюджета на НЗОК е, че разкриването на нови болници налага допълнително финансиране, каквото не е предвидено.

ГЕРБ обаче даде ясен сигнал, че няма да подкрепи бюджета в този вид докато мораториумът не падне или поне не бъде видоизменен, така че да позволи поне разкриването на нови медицински дейности.

Очаква се бюджетът на НЗОК все пак да мине на първо четене в пленарната зала, а между двете четения да претърпи промени.

Бюджетът на НЗОК за 2024 г. е с рамка от 8.1 млрд. лв, от които почти половината: 3.5 млрд. лева са за болници, а над 2 млрд. лв. за лекарства. Ръстът спрямо тазгодишния бюджет е рекорден: над 1 млрд. лева повече ще разпределя НЗОК за лекари, болници, аптеки и изследвания. Увеличават се парите за профилактика и извънболнична помощ. Прегледите и дейностите при личните лекари и лекарите специалисти догодина ще се финансират с над 1 млрд. лева.

Протонният център ще получи финансиране през бюджета

Депутатите от здравната комисия подкрепиха бюджета на Министерството на здравеопазването, което през 2024 г. ще разполага с над 1 млрд. лева. Ведомството беше критикувано от депутати за това, че не е предвидило средства за изграждането на протонния център за лечение на онкопациенти, който отпадна от Плана за възстановяване и устойчивост. Отхвърленият проект за протонен център бе на стойност 188 млн. лв.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов съобщи, че в бюджета са предвидени на този етап 1 млн. лева за проектиране на протонния център, но не и за самото изграждане.

Депутати от различни парламентарни групи обаче вече дадоха сигнал, че между двете четения на държавния бюджет ще предложат допълнителни средства за изграждане на протонния център. Заявка да предложат финансиране направиха от ИТН и ГЕРБ, като ДПС също биха подкрепили, тъй като председателят на парламентарната им група Делян Пеевски призова финансовия министър Асен Василев да намери пари за протонния център.

mediapool.bg