Кламер БГ - Новини: Радев: Изчерпването на интензивните легла е сериозна червена лампа за всички

Радев: Изчерпването на интензивните легла е сериозна червена лампа за всички

България

|
Вт, 26 Окт 2021г. 15:48ч.
Радев: Изчерпването на интензивните легла е сериозна червена лампа за всички

Радев: Изчерпването на интензивните легла е сериозна червена лампа за всички

Сериозна червена лампа за всички е изчерпването на леглата за интензивно лечение. Това предупреди президентът Румен Радев, който посети във вторник Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Радев е посетил колцентъра, откъдето се координират повикванията.

"На едно огромно табло са показани всички свободни легла. За съжаление, там, където беше брой интензивни легла свети в червено. Проблемът не е в координацията, хората тук я правят, а в изчерпване на леглата в реанимацията. Това е сериозна червена лампа за всички", заяви Радев.

Той посочи, че Делта вариантът се разпространява изключително бързо и има рязко нарастване на случаите.

"Призовавам към всички да сме отговорни и съзнателни като общество. Само със спазване на мерките може да преодолеем това препятствие", каза президентът.

"Каква е алтернативата? Вижте Латвия – пълен локдаун, алтернативата е затваряне на всички търговски обекти, без на тези от първа необходимост и аптеките. Виждате вечерен час в някои държави. Цялата държава замира. Това ли искаме? Това се опитват МЗ и държавните институции да избегнем. Да избегнем такъв момент с огромни щети за социалния, икономическия и културния живот", коментира Радев.

"Лекарите се измориха да обясняват, че изходът от ситуацията да се движим от локдаун към локдаун е ваксинацията. Няма по-надеждна защита в момента от ваксинацията в борбата с вируса", допълни Радев.

Според Радев е време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да даде ясен отговор защо саботира ваксинационния процес с лъжливи, манипулативни изказвания, визирайки твърдението на Борисов, че се ползват ваксини с изтекъл срок на годност. По думите на Радев това е недопустимо.

Президентът изрази признателност към екипите на Спешна помощ за всеотдайната им работа.

mediapool.bg