Кламер БГ - Новини: Американски конгресмени призоваха Радев да се бори с корупцията

Американски конгресмени призоваха Радев да се бори с корупцията

България

|
Пет, 09 Юли 2021г. 18:19ч.
Американски конгресмени призоваха Радев да се бори с корупцията

Американски конгресмени призоваха Радев да се бори с корупцията

САЩ продължават да напомнят на българските власти, че приемат борбата с корупцията по високите етажи на властта в София за основна тема в двустранните отношения. Това бе основната тема за разговор на срещата между българския президент Румен Радев с делегация от Конгреса на САЩ, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър, и конгресмена Джо Уилсън.

"Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията", се казва в позицията на американската делегация, която се срещна с Радев в рамките на срещата на върха на инициативата "Три морета".

Американците са поставили и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която заема 112-то място в класацията на "Репортери без граници".

Преди ден в своето видеопослание към иницитивата американският президент Джо Байдън също призова за "изкореняване на корупцията".

Президентът Радев е потвърдил пред конгресмените, че свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното осветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове.

"Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон "Магнитски" на български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото", е казал Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

По думите му има пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода.

mediapool.bg