Кламер БГ - Новини: Александър Маринов: Трифонов постави ИТН в зависимост от партиите, срещу които говореше

Александър Маринов: Трифонов постави ИТН в зависимост от партиите, срещу които говореше

България

|
Ср, 14 Юли 2021г. 18:42ч.
Александър Маринов: Трифонов постави ИТН в зависимост от партиите, срещу които говореше

СН.: БНТ

"Постъпката на Слави Трифонов е ирационална", коментира проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента, в сряда пред БНР. По думите му предложените министри в проектокабинета на "Има такъв народ" (ИТН) не са експерти, а хора с добри биографии и впечатляващи дипломи:

"Това е списък, съставен, за да впечатли някого, но списъкът не управлява, а управлява екипът от хора. Проблемът е, че не видяхме политики".

Според него няма непреодолими пречки да се състави парламентарно мнозинство и правителство, което да работи за основните принципи на промяната, които са приети от мнозинството от българите.

Голямото озадачение идва от това, че предложението на Трифонов не беше обърнато към естествените му поддръжници и това ги е обидило, каза Маринов:

"Тази постъпка поставя хората от ИТН в зависимост от партиите, срещу които толкова яростно говореха (ГЕРБ и ДПС - б.р.) и това говорене им донесе успех. В това е абсурдността".

Позицията на Александър Маринов може да се разчита като явен знак за разминаване между президента Радев и Слави Трифонов, за разлика от ситуацията преди предсрочния вот.

Според председателя на Стратегическия съвет при президента не е правилна констатацията на Бойко Борисов, че Румен Радев много държи да управлява колкото може по-дълго със служебно правителство:

"Не може да се управлява дълго със служебен кабинет, каква би могла да бъде целта. Ако вземете и предстоящите президентски избори - съвсем не са еднозначни положителните последици от това, че по-дълго ще управлява служебно правителство".

Проф. Маринов определи като рискована и недобра за страната ситуация, при която е неуспешен опитът за излъчване на правителство от 46-ия парламент и държавният глава трябва да назначи втори служебен кабинет, въпреки че това е въпрос на задължителна конституционна процедура.

"Ако парламентът излъчи сегашното служебно правителство като избрано, трябва да се постигне политическо споразумение, да има програма, която да е санкционирана от тези, които са го излъчили", коментира той.

Такова предложение преди ден лансира коалицията на Мая Манолова "Изправи се!Мутри вън", която също като "Демократична България" изрази силни резерви и притеснение към проектокабинета на Слави Трифонов.

По думите на Александър Маринов и теоретично, а и практически е възможно да се стигне до хипотезата, когато президентът няма право да разпусне парламента, да продължи работата на служебното правителство, което трябва да организира избори и за Народно събрание, и за държавен глава.

Ако се стигне до втори предсрочни избори тази година, не е изключено да са заедно с президентските през есента.

mediapool.bg