Кламер БГ - Новини: Манолев дал земя и заем за "къщата за гости"

Манолев дал земя и заем за "къщата за гости"

България

|
Четв, 18 Апр 2019г. 17:49ч.
Манолев дал земя и заем за "къщата за гости"

Подалият оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради къща за гости, строена с евросредства и ползвана само от него и семейството му, ще бъде проверяван за конфликт на интереси. Самият проект, за който прокуратурата има данни, че Манолев е дал заем земя и крупен заем за реализирането му, ще се разследва за извършване на данъчни престъпления и злоупотреби със европейски средства. Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в четвъртък, след като по-рано през деня излязоха новите разкрития по случая.

Тя информира, че по случая с къщата за гости на Александър Манолев започва наказателно производство за нецелевото разходване на средства, финансирани от ЕС. Напусналият

поста си зам.-министър ще бъде проверен и дали като член на управата на фонд "Земеделие" не е възпрепятствал проверки на къщата за гости, за чието построяване върху земя на Манолев държавен фонд "Земеделие" е отпуснал безвъзмездно над 390 хил. лв.

Подставено лице

Парите са били дадени през октомври 2013 г. на фирмата ЕТ "Агротрейд – Ана Димитрова“, която е собственост на Ана Димитрова. Година по-рано Манолев предоставил терена от 9.7 дка край Сандански, върху който имало лозе, на ненавършилата тогава 18 години Димитрова, обясни Арнаудова. Според нея има подозрения, че собственичката на фирмата, построила къщата за гости, е подставено лице.

Бившият зам.-министър предоставил и заем от 700 хил. лв. на Димитрова и бил вписан като лице за контакт при извършване на проверка от ДФ "Земеделие“ преди да се вземе решение за плащане на финансовата помощ. Малко по-късно Манолев влиза в изпълнителната власт, а през юли 2017 г. става и член на управителния съвет на фонда, който трябва следи дали предоставените евросредства отиват по предназначение и закупените активи се ползват за целта. Това е задължително в продължение на пет години за всеки евпроект, а за този срокът изтича през октомври 2019 г.

Всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление, затова са изпратени на антикорупционната комисия за проверка дали има конфликт на интереси, каза Арнаудова.

Преди брифинга й, от ВКП посочиха, че припомниха, че ако се установи, че закупени с евросредства активи не се ползват по предназначението на проекта, те трябва да се върнат със законната лихва.

Куп нарушения в проекта

Очевидно такъв е и случаят с тази къща за гости. Опит на екип на БНР да запази нощувка и да посети луксозната вила по пътя за туристическата местност "Попина лъка" над Сандански, е ударил на камък.

До къщата няма свободен достъп, какъвто имат обектите, работещи като туристически, посочва националното радио в четвъртък. Липсва задължителната табела, че е обектът е реализиран по европейска програма. Опитите за резервация пропадат, тъй като няма обявени телефони, а софийският телефон на "Агротрейд" е изключен.

Екипът на БНР не е успял да открие къщата за гости и чрез сайтовете за резервации, защото няма име. Според кмета на община Сандански Кирил Котев обаче, вилата действа като туристически обект и плаща дължимите 50 стотинки на нощувка на легло.

"Вижда се, че има движение, особено уикендите", казва той.

Част от изискванията към къщите за гости, финансирани по европейската програма, е в тях

да бъде нает персонал -

не по-малко от 5 човека, да има рецепция,

да не се променя предназначението, тоест да се използват като като къщи за гости. Петгодишният срок за наблюдение на този проект изтича в края на годината.

След разкритията за евентуални нарушения, ДФЗ започна проверка и въз основа на предоставените от фонда документи, е назначена и проверката за конфликт на интереси.

Манолев: Ловът на вещици придоби заплашващи размери"

Манолев подаде оставката си в сряда и тя веднага бе приета от Борисов. Ден по-късно във Фейсбук той написа, че "ловът на вещици придоби плашещи размери" и определи подадената от него оставка като "едно закъсняло действие, което трябваше да направя още преди година, когато името ми се забърка в измислени скандали, защото пречех на някой да заема поста министър на транспорта".

"Още тогава трябваше да си дам сметка, че в такава ситуация е много, много трудно да работиш", казва Манолев. Той визира събитията от есента на миналата година, когато бе номиниран за транспортен министър на мястото на Ивайло Московски, но сам се оттегли след публикация на "Капитал" за съмнителни бизнес обвързаности в миналото.

"Преди няколко месеца ми казаха, че обикалят с папки за мен медии и ми готвят нова атака. Подминах го - след всичко, което се опитаха да причинят на семейството ми си мислех, че няма с какво да ме изненадат. Но отново надскочиха себе си. Възпитавали са ме да се боря и да не се предавам. Но искам това да е за неща, които съм направил или в които съм се провалил. Да защитавам работата си, решенията си, позициите си. А не да се обясняваш дали някога си познавал някого, дали притежаваш нещо, дали си честен, дали си почтен... Неща, които цял живот съм вярвал, че се показват с действия, а не се обясняват на думи", пише още Манолев.

"Народът е казал - да те поставят в ситуация да обясняваш, че нямаш сестра", отбелязва той и възкликва: "Стига толкова".

"Който иска факти и документи - ще му ги предоставя. За останалите - да вярват на каквото и на когото искат. Ловът на вещици придоби плашещи размери. И вече не става дума за мен, а за семейството ми. В тази ситуация аз ще съм този, който ще направи крачка назад", заявява още Манолев.

"И нещо, което знам, че няма да стигне до съзнанието на тези, които трябва и все пак съм длъжен да го кажа. Не си даваме сметка колко много постигна държавата за тези 10 г. в икономически план. Най-накрая започнахме да преодоляваме ниските нива, от които започнахме. Дано не допуснем да загубим всичко това като вкараме държавата в политическа криза, защото виждам, че това е целта, която преследват", пише Манолев.

Той пожелава успех на колегите си от ГЕРБ и останалите коалиционни партньори. Вярва, че е имал добър диалог с всички и са свършили много работа, "за да върви държавата във възходящ план".

Александър Манолев благодари на "всички тези хора, които гласуваха лично за мен на предходните парламентарни избори".

"За финал", пише Манолев в послепис, "ще използвам терминологията на тези, които писаха за мен - колеги, пиша "есе" до съда, защото изнесохте много зле скалъпени обвинения и предстои да се видим в заседателната зала".

mediapool.bg