Кламер БГ - Новини: Какви са плановете на МЗ за новата детска болница?

Какви са плановете на МЗ за новата детска болница?

България

|
Пет, 19 Апр 2019г. 09:58ч.
Какви са плановете на МЗ за новата детска болница?

На площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена бъдещата Национална детска болница с 350-400 легла трябва да приюти сега съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения. Спешно отделение, консултативно-диагностичен блок с дневен център, операционен блок, кардиохирургия и кардиологична реанимация, хирургичен и терапевтичен интензивен сектор, хирургични отделения, специализирани педиатрични клиники.

Това предвиждат плановете на Министерството на здравеопазването за бъдещата детска болница, която ще се изгражда върху недовършения корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница.

Укрепване и преустройство

Наскоро приключи обследването на конструкцията, която е в състояние на груб строеж над 30 години. Възложената от МЗ конструктивна експертиза доказва, че сградата може да бъде довършена и използвана, но са направени предписания за укрепващи дейности.

Първата копка на недовършената сграда е направена през 1978 година от Тодор Живков, а след 1989 година строежът е замразен.

Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обясни пред Mediapool, че ще се прави укрепване на основите и друг вид укрепвания предвид факта, че ще се наложи преустройство на междинни стени и стълбищата, за да се адаптира за новите нужди.

“Тези дейности и същинското проектиране и строителство ще започнат едновременно. Има такава възможност да се обяви обществена поръчка, която включва инженеринг, т.е. плана за строителство и изграждане и самото строителство на сградата.. В момента сме на етап, при който работна група от изявени лекари и ръководители на редица детски клиники и отделения в лечебни заведения от София и страната дават своите становища по ситуирането на отделните клиники и отделения на територията на сградата. Въз основа на тяхното решение, което пък се работи съвместно и с архитект, ще бъде подготвена бъдещата структура на сградата и до края на май, както вече беше обявено и от министър Ананиев, ще имаме готовност да възложим поръчките“, обясни Начева.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев прогнозира, че новата детска болница ще е готова до края на мандата на правителството или до 2 години.

“Сградата е в близост до редица други лечебни заведения, което я прави изключително подходяща за бъдеща многопрофилна детска болница, тъй като ще може да има комуникация по отношение на редица дейности с останалите лечебни заведения, да ползва потенциала на тяхно оборудване, при необходимост апаратура, специалисти“, каза Начева.

С какво ще разполага детската болница?

Здравното министерство вече има план за идейно разпределение на звената, които ще обедини бъдещата Национална детска болница.

Начева съобщи, че болницата ще се простира на площ от 45 000 кв. м., ще разполага с между 350 и 400 легла, като също така ще има и дневни стационари, детски занимателен център и хотелска част в близост за родители на деца, които се нуждаят от по-продължително лечение.

Болницата ще е на 11 етажа, с две подземни нива и нулево ниво, на което ще е разположена поликлиника.

На -2 етаж ще са разположени сервизни помещения, съблекални, лаборатория, патоанатомия, микробиология и криолаборатория.

На -1 етаж ще е спешното отделение заедно с образната диагностика – скенер, ядрено магнитен резонанс, рентген, ехограф, както и болничната аптека.

Нулевото ниво е за Поликлиниката - медицински център с дневен стационар до 40-50 легла за деца, които няма да бъдат хоспитализирани. Ще има три-четири обособени части с кабинети, регистратури, манипулационни и каси, рентген, ехограф, функционална диагностика (спирометрия, ЕКГ, ехокардиография, ЕМГ, ЕЕГ), хемодиализа.

На 1 етаж ще е операционен блок, кардиохирургия и кардиореанимация

На 2 етаж ще бъде разположена оперативна и терапевтична реанимация. “Така както са ситуирани този вид лечебни заведения и в други страни“, поясни Начева.

На 3 етаж ще се намират хирургиите (неонатална, гръдна, коремна и урология)

На 4 етаж ще са ортопедия, неврохирургия, личево-челюстна хирургия, еднодневна хирургия.

На 5 етаж ще са пулмологията, алергологията, Уши, нос гърло, и общо педиатрично отделение с 20-25 легла.

На 6 етаж ще се помещават неонатологията и нефрологията.

На 7 етаж ще са клиниките по неврология и генетика.

На 8 етаж ще са ендокринологията, ревматологията, клиника по рехабилитация и дневен стационар

На 9 етаж ще се помещават гастроентерологията, кардиологията и дневен стационари

На 10 етаж ще е разположени клиниките по онкохематология и трансплантации с дневен стационари

На 11 етаж ще бъдат администрацията и сервизните помещения, както и 2 зали за лекции, тъй като болницата ще е база за обучение на бъдещите лекари.

“Болницата ще е многопрофилна, за лечение на деца от София и цялата страна. Планираме на първия етап настоящата специализирана детска болница "Проф. д-р Иван Митев" да стане ядрото на бъдещата Национална детска болница“, обясни Начева. Болницата ще събере в себе си още клиниките по детска онкохематология и УНГ на болницаа “Царица Йоанна“ - ИСУЛ, очната и пулмологична клиники на Александровска болница, детската кардиология от Националната кардиологична болница и др.

Начева коментира, че “Пирогов“ може би ще остане като втори спешен център и ще продължи да поддържа детски отделения, но хирургичната част ще бъде пренасочена в новата детска болница.

Финансирането засега е неясно

При обявяването на идеята бъдещата Национална детска болница да се помещава в недовършения корпус на педиатрията в двора на Александровска болница, здравният министър Кирил Ананиев прогнозира, че довършването й ще струва около 20 млн. лева.

Ясни сметки за това колко ще струва изграждането и оборудването на новата болница обаче няма.

“Тепърва ще подготвим материали за планиране на бюджетните средства в средносрочен план, като тази година на етапи на изграждане ще се реализират плащанията, синхронизирано със средносрочната бюджетна прогноза. Тепърва ще подготвим разчетите“, каза Начева.

“За тази година предстои да планираме конкретния размер на средствата за започване на изграждането. Това ще стане септември, когато се подготви бюджета за следващата година и когато се оценят възможностите за финансиране за тази година след първото полугодие, но имаме политическата увереност, че ще бъде осигурен необходимият ресурс“, допълни тя.

Ръковоството на МЗ не очаква да се сблъска с някакви по-конкретни трудности при реализиране на идеята, защото: “Всички участници в този процес са изключително мотивирани тази идея, която е стартирала и спирала по различни причини, най-накрая да стане факт“.

Опитваме се да направим нещо модерно

“Така че дискусиите са конструктивни. Опитваме се да направим нещо модерно, адаптирано и с европейските, и световни стандарти за изграждане на такъв тип лечебно заведение – всяка стая да е с до две легла, да дава възможност за комбинирано лечение на многопрофилни заболявания, да има легло и за родителя, който придружава детето, да има самостоятелен санитарен възел“, каза Начева.

Тя поясни и как МЗ разбира бъдещият специален статут, който ще получи новата болница: “Специалният статут на бъдещата болница ще бъде обвързан с това, че болницата ще получава приходи не само за дейността по клинични пътеки и амбулаторни процедури, но и за останалата част от дейността, която изисква дневен стационар, прегледи, лечение, спешна помощ, която се оказва на тези деца и редица други дейности и услуги., които не са обвързани само с активното, спешно болнично лечение“.

mediapool.bg