Кламер БГ - Новини: Акад. Денков: Има знаци за сформиране на правителство около ГЕРБ

Акад. Денков: Има знаци за сформиране на правителство около ГЕРБ

България

|
Нед, 23 Окт 2022г. 13:42ч.
Акад. Денков: Има знаци за сформиране на правителство около ГЕРБ

Николай Денков, Сн. ЕПА/БГНЕС

Според акад. Николай Денков депутат от "Продължаваме промяната", бивш министър на образованието през изминалата седмица в парламента е съществувала логиката за сформиране на предстоящо мнозинство.

„От това зависи не само избирането на правителство, но и бъдещето на България. Възможностите бяха - или мнозинство около ГЕРБ и ДПС, или мнозинство около ПП и бившите коалиционни партньори, или разпадане на парламента. Тези опции бяха пробвани и видяхме най-естествения резултат - беше избран кандидатът на ГЕРБ. Последствията от този резултат тепърва ще се видят", каза пред БНР Денков.

И допълни, че колкото и абсурдни да са били трите дни в парламента, те са имали своята логика: "В тях изкристализираха възможностите. Изкристализира, че ГЕРБ не иска да говори по темата "корупция". Ние казахме, че имаме приоритети, в тях фигурира борбата с корупцията. Причината да не можем да говорим с ГЕРБ е, не защото не сме диалогични, а защото ГЕРБ не са готови да говорят по тази тема. Може би ни трябва още един преход, за да разберем, че трябва да решим този проблем".

Акад. Денков допълни, че този парламент е различен заради неяснотата какво ще е мнозинството, което ще взема решения.

"Постепенно се заформя мнозинство. Виждам готовност за формиране на правителство около ГЕРБ. Знаково беше, че БСП подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, че лично председателят на БСП предложи тази кандидатура, което показва ангажимент на друго ниво. Те имат право на избор, но при всеки избор се носи отговорност... България има нужда от правителство, но то трябва да има ясни политически носители", каза депутатът от ПП.

Ивайло Мирчев: Няма да има коалиция между ДБ и ГЕРБ

Не може да има обща коалиция между "Демократична България" и ГЕРБ, заяви по същото време по БНТ депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев.

От политическата формация виждат решение във втория мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме промяната".

"Ситуацията на ГЕРБ е като малките деца - едно малко дете е направило много бели и казва на родителите си: "Аз ще се променя", но не се променя. Когато ГЕРБ не се променя, а доказателства за това има много, няма как да става дума за взаимодействие и въобще за обща коалиция. Не можем да отречем - за ГЕРБ са гласували над 600 хиляди души и това е факт. ГЕРБ е победителят на тези избори. Да, има контролиран вот, купен, корпоративен, но той не е повече от 10-15%. ГЕРБ победиха на тези избори. Друг е въпросът след като победиха - какво ще правят. Защото ГЕРБ няма партньор. И ГЕРБ знае, че няма партньор много отдавна. Дори контактната група, която така симпатично беше излъчена, няма с кого да се срещне и затова се среща със самия ГЕРБ", коментира Мирчев.

mediapool.bg