Кламер БГ - Новини: Николай Денков: Убеден съм, че бюджетът ще бъде приет и ще бъде реалистичен

Николай Денков: Убеден съм, че бюджетът ще бъде приет и ще бъде реалистичен

България

|
Нед, 12 Ноем 2023г. 13:50ч.
Николай Денков: Убеден съм, че бюджетът ще бъде приет и ще бъде реалистичен

Николай Денков

Аз съм убеден, че бюджетът в края на краищата ще бъде приет и ще бъде реалистичен. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в ефира на БНР в неделя. По думитеи му една от неизвестните в бюджета е плащането по Плана за възстановяване и устойчивост - дали ще е тази или следващата година.

Той би напуснал поста си в три случая - ако Народното събрание приеме бюджет, който не може да бъде изпълнен, ако не се случи правосъдната реформа и ако ГЕРБ или ПП-ДБ кажат, че не искат повече това правителство.

При ГЕРБ премиерът наблюдава "прехода от предизборни мобилизиращи речи към следизборна психотерапия". Според него "за ГЕРБ загубата на ключови градове е болезнена и в момента тече процес на осъзнаване, приемане на резултатите и опит да се прескочи на следващия етап – бюджет, конституционни промени".

Относно коментара на Бойко Борисов, че това, което може да извади ГЕРБ от управлението, е корупцията и бюджетът, Денков коментира, че се надява след изборите ГЕРБ действително да влязат в този работен режим, от който всички имат нужда и визира работата по бюджета за следващата година и конституционните промени.

За бюджета

Това, което е важно, което съм казал на министъра на финансите, е да направи възможно най-добрия бюджет, който той може да сглоби с приходи и разходи, които са реалистични, посочи Денков.

Той коментира въпроса за дефицита и неизпълнението на приходната част. Няма никаква опасност бюджетът да излезе извън границите на 3% дефицит, увери той. Трябва да се подходи експертно, заяви Денков. Относно приоритетите на ГЕРБ-СДС за инфраструктурата и за общините, Денков подчерта, че бюджетът за капиталови разходи, който се предлага за следващата година е с 50 процента по-голям от тазгодишния, говорим за 12 млрд. лв, което е огромно увеличение на бюджета за капиталови разходи. Твърденията, че някой подценява капиталовите разходи, са напълно неверни.

По отношение на частта за общините, ние имаме фонд от 1 млрд. лв, който е предвиден, какъвто фонд не е имало досега. Твърденията, че няма средства за общините, също са неверни. Тези средства трябва да се приемат от общините, когато има конкретни проекти. Но няма да се правят "чешмички, стадиони там, където няма футболен отбор". допълни Денков.

"Резултатът от постната пица, прилагана 10 години от ГЕРБ, е, че България е на опашката на ЕС", коментира Николай Денков. Относно критиките на лидера на ГЕРБ Денков посочи, че "г-н Борисов казва много неща, които не са верни".

Запитан за местните данъци и такси, Николай Денков поясни, че има дезинформация. По думите му НСОРБ настоява за децентрализация, местните данъци не са вдигани от години и не правителството иска да направи това.

"Ако те искат да ги променят, ние искаме да им дадем това право. С лъжи държава не се управлява. Нека Сдружението на общините да каже ясно – иска ли го или не го иска", призова той.

За дерогацията и "Лукойл"

Относно доклада на Центъра за изследване на демокрацията, в който се твърди, че износ на горива от България, произведени от руски петрол, е допринесъл за 1 млрд. евро приходи за Кремъл, Денков заяви, че правителството е изразило подкрепа европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която бе на посещение в България и се срещна с Денков, да поеме контрола върху спазването на санкциите за руския петрол, наложени от ЕС.

Внимателно прочетох доклада, в него има много внушения, които предполагат, че нещо може би се е случило, но по думите на премиера те се основават на информация, която не е вярна.

"Делян Добрев ще влезе в съда, за да се обяснява за тези персонални нападки. (…) За момента нямаме никакви индикации, че "Лукойл" - България нарушава правилата такива, каквито са. Правителството не може да наруши закона, за да удовлетвори желанията на Делян Добрев."

Ако се реализира предложението на Добрев, няма да има достатъчно нефт за рафинерията, горивата ще поскъпнат неимоверно, хората ще започнат да се презапасяват и ще има социален шок - всичко това е ясно описано като сценарий в докладите, постъпили в Съвета по сигурността, поясни министър-председателят. Това е официалното мнение на институциите, внесено в Народното събрание, допълни той.

По думите му на базата на тези становища е бил предложен "ясен поетапен преход" до септември следващата година, за да се премахне този сценарий като риск.

Николай Денков предлага след ротацията, ако искат да направят за три дни дерогацията и тогава по думите му отговорността ще е на ГЕРБ.

На въпрос, засягащ тона, с който Делян Пеевски се изказва по дневния ред, премиерът отговори: "За мен Делян Пеевски играе един театър, в който всъщност се изпълнява нашата законодателна програма, а той се опитва да се държи като началник. Нито го приемам това нещо, нито ме интересува. На мен не ми е началник никой от парламента."

За отношенията с ГЕРБ

Относно твърденията за "сглобката" и липсата на подкрепа за правителството, академик Николай Денков коментира, че не се отказва лесно и има висок праг на целенасоченост, защото иска да постигнат целите, поставени в управленската програма и да наваксат със задачи, по които са изостанали. Ако тръгне накриво ГЕРБ в това, което подкрепя, ще се обезсмисли моят престой тука, заяви той.

За отношенията със силите в парламента, подкрепящи правителството, Денков каза, че те имат елементи на коалиционно споразумение, тъй като и ГЕРБ-СДС са участвали в писането на управленската програма, която са допълнили. Да се правиш, че нямаш отношение към този процес, е най-малкото некоректно, коментира министър-председателят. Той подчерта, че това, което липсва, е механизъм, с който да се вземат важните решения.

Като отбеляза, че има "доза шизофрения" в отношението на ГЕРБ към правителството, Николай Денков заяви: "Има няколко имена, които бяха предложени от тях. Приели сме ги като общи министри. Да се правиш, че нямаш отношение към този кабинет първо не е вярно и второ е вредно."

Премиерът посъветва ГЕРБ "да забравим тези дребни сметки". След 5 месеца да искаш изпълнена 18-месечна програма е некоректно, допълни той.

За шефа на ДАНС и вота на недоверие

За исканата от него оставка на ръководителя на Държавна агенция "Национална сигурност" във връзка с доклада, който стана причина за отмяна на машинния вот преди първия тур на изборите, Денков подчерта, че иска на поста човек, на когото може да има доверие, защото по Конституция, той отговаря за тази служба. Г-н Тончев има за какво да бъде отстранен и президентът го знае много добре, каза Денков.

"Нямам проблем със службите по принцип. Работя добре с някои от тях", декларира Николай Денков и добави, че има "много ясна причина" защо иска смяна на шефа на ДАНС, чийто заместник си е "позволил да предизвика цялата криза около първия тур на изборите", "отделно са политическите изказвания на г-н Тончев".

"С какво е толкова ценен г-н Тончев на президента? Цялата теза, че мога да овладея службите с тази смяна, е абсолютно невярна. Новият ръководител на ДАНС трябва да бъде съгласуван с президента. Не може аз да отговарям за тази служба и да няма доверие към ръководителя. Очаквам президентът да подпише това искане."

По повод вота на недоверие към правителството, насрочен за тази седмица, Денков подчерта, че този вот на недоверие няма никаква основа и обясни, че с бързи темпове се наваксват закъснения от много години в отбранителната политика.

Без министерски смени преди ротацията

Не подготвям министерски смени преди края на деветмесечния период, каза по-късно в неделя пред журналисти министър-председателят. Той посочи, че девет месеца така или иначе е минималният срок, в който може да се разгърне някаква програма. "Самата управленска програма е за 18 месеца, тя е до края на 2024 г. Ние имаме правителство, избрано с подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" докато това правителство работи - това е форматът, в който ние работим. Или някой трябва да свали правителството, който иска, ако иска да го прави, или това правителство ще работи по правилата, които са заложени в момента", каза Денков.

По отношение на темата корупция, повдигана от ГЕРБ, аз наистина не виждам, какво да коментирам. ГЕРБ имат толкова много отговори да дават, че последното нещо, което ще приема, е да тръгнат от тях обвинения за корупция, каза Денков по повод изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Велико Търново.

Денков бе категоричен, че пари трябва да се дават там, където има готови, добри проекти в полза на хората. По думите му това е справедливо. А доколкото чух вчера справедливо е дайте на този и на този кмет и не питайте за какво ще се дават парите, добави Денков.

mediapool.bg