Кламер БГ - Новини: Адвокатският съвет в Пловдив призова за отстраняването на Иван Гешев

Адвокатският съвет в Пловдив призова за отстраняването на Иван Гешев

България

|
Пон, 19 Окт 2020г. 11:46ч.
Адвокатският съвет в Пловдив призова за отстраняването на Иван Гешев

Висшият съдебен съвет (ВСС) да започне процедура по освобождаването на главния прокурор Иван Гешев, призова Пловдивският адвокатски съвет в позиция до членовете на съвета, адвокатите в страната и съгражданите си. За същото по-рано призова и Съюзът на съдиите.

Исканията за стартиране на дисциплинарно производство и освобождаване на Иван Гешев ще бъде обсъдено от ВСС в четвъртък заедно с доклада за върховенството на закона на Европейската комисия.

По този повод в 9 сутринта пред сградата на съвета ще се съберат протестиращи. Там ще е и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който припомни в сряда, че е сезирал ВСС още през юли да започне процедура за отстраняването на главния прокурор.

"Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му от длъжност, предвидени в чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията на Република България, а именно: тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт", посочват членовете на Адвокатския съвет в Пловдив, според които редицата публични изяви на главния прокурор "могат да го оприличат като член на определена политическа сила или група, но не и като независим орган на съдебната власт, призван да прилага върховенството на закона в страната".

В позицията се цитира коментар на германския юрист Кристофер Неринг във връзка с огласените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства, в които се чува гласът на избягалия в Дубай Васил Божков, който коментира антиправителствените протести. Неринг определи действията на държавното обвинение като "непрофесионални, незаконни, скандални".

"С действията си по системно и избирателно публикуване на информация, добита чрез СРС-та, г-н Гешев многократно грубо наруши нормата на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства.... използвайки тази информация за обслужване на конкретни политически цели и интереси", пишат адвокатите.

Според тях Гешев се е опитал да заблуди депутатите при изслушването му в Народното събрание, "че е просто ръководител с чисто административни функции, който няма отношение и инструменти за въздействие по конкретни наказателни производства, по които отделните прокурори действат самостоятелно и по вътрешно убеждение".

"Тази негова теза категорично се опровергава, както от действащата нормативна уредба в страната, така и от съдържанието на Доклада на ЕК относно ситуацията в областта на върховенството на закона в България, в който ясно се посочва, че главният прокурор може да отмени или измени всяко решение, взето от прокурор, което не е било предмет на съдебен контрол, както и да издава писмени инструкции до останалите прокурори, включително и по отделни дела.

С оглед на това е ясно, че именно г-н Гешев носи отговорност за проявеното бездействие при разследването на изтекли в общественото пространство записи и снимки, касаещи висши представители на изпълнителната и законодателната власт, както и такива, касаещи груби прояви на полицейско насилие срещу справедливо протестиращите граждани и посегателства, извън допустимите от закона граници, по отношение на наши колеги. За тези действия не могат да се държат отговорни единствено подчинените му прокурори, в чиято независимост от фигурата на главния прокурор г-н Гешев безуспешно се опитва да убеди обществеността", заявява Пловдивският адвокатски съвет.

И допълва, че ако апелът му остане без внимание, ще бъде принуден да обмисли възможностите за ефективни протестни действия на "хилядите български адвокати, които не желаят потъпкването на върховенството на правото и закона в страната ни да продължава".

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов от своя страна коментира, че действията на главния прокурор Иван Гешев "доведоха до мащабна политическа криза и безпрецедентна резолюция на Европейския парламент с верни негативни констатации за положението в България. С това той преизпълнени предвиденото в конституцията основание за уволнение- "действия, които накърняват престижа на съдебната власт" (чл. 129, ал 3, т.5). Щетите от всичко това са огромни!".

Христо Иванов настоя ВСС "да изпълни задължението си и да започне дисциплинарно производство срещу Гешев, което да бъде проведено публично поради надделяващ обществен интерес. Ако това не стане, ВСС трябва да поеме отговорността за прикриването на Гешев и да си подава оставката!"

mediapool.bg