Кламер БГ - Новини: "Тренд": Паритет между ГЕРБ и БСП, пет сигурни партии в парламента

"Тренд": Паритет между ГЕРБ и БСП, пет сигурни партии в парламента

България

|
Пон, 19 Окт 2020г. 13:32ч.
"Тренд": Паритет между ГЕРБ и БСП, пет сигурни партии в парламента

ГЕРБ (24.1%) и БСП (23.6%) остават в практически паритет. Ако изборите бяха сега, в парламента щеше да има пет сигурни партии.

Това сочат данните от проучване на "Тренд", поръчано от "24 часа, направено в периода 3-10 октомври сред 1008 пълнолетни българи.

След ГЕРБ и социалистите с 15.9% е партията на Трифонов "Има такъв народ". Четвърти са ДПС (10.2%), а пети - Демократична България (8.8%). На ръба са формацията около Мая Манолова (3.9%) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) с 3.8%. Сред по-малките политически формации също не се наблюдава съществена динамика – Воля и "Атака" са с 1.6%, "Възраждане" с 0.9 на сто, а партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България"- 0.8%.

Оценката за работата на парламента продължава да бъде най-ниската от всички институции. Три четвърти от българите оценяват отрицателно работата му, докато само 14% дават положителна оценка. При правителството не се забелязва промяна от последния месец, като малко над една пета са склонни да го оценят положително. 48% оценяват положително президента, докато 39% са на обратното мнение.

Регистрира се и определена динамика в оценката към полицията, като непосредствено преди протестите 48% заявяват положителна оценка, а 38% отрицателна, то през октомври 45% декларират отрицателна, а 43% положителна. Недоверието към прокуратурата продължава да расте, такава тенденция се забелязва и по отношение на съда.

mediapool.bg