Кламер БГ - Новини: Автобус с деца катастрофира на "Тракия" до Стара Загора

Автобус с деца катастрофира на "Тракия" до Стара Загора

България

|
Нед, 14 Авг 2022г. 22:17ч.
Автобус с деца катастрофира на "Тракия" до Стара Загора

Кадър: bg-voice.com

Автобус с деца катастрофира на "Тракия". Има ранени.

По първоначална информация пострадали са 4 възрастни и 8 деца. Един мъж е в по-тежко състояние, а няколко деца имат малко по-тежки охлузвания.

В болница "Киркович" в Стара Загора има 17 деца на възраст от 6 до 17 години, както и няколко придружители, каза директорът на лечебното заведение пред бТВ. На един мъж ще бъде извършена ампутация на крайник. При три деца има малко по-тежки охлузвания, но останалите са в по-леко състояние. На мястото са пристигнали линейки, пожарна и няколко полицейски автомобила.

Най-малко две деца са в тежко състояние, пък е информацията на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

По думите на вътрешния министър Иван Демерджиев пред бТВ всички възрастни и деца са закарани в болница с изключение на трима, които са без никакви наранявания. Повечето възрастни и деца са пострадали леко. Има четирима по-тежко пострадали, но без опасност за живота.

Смята се, че автобусът е самокатастрофирал при ясна видимост, като е излязъл от пътното платно и се е обърнал в канавката. Не се вижда пожар, предаде бТВ.

Кадър: bg-voice.com

Всички пътници са сръбски граждани. Инцидентът е станал на 216 км в посока София, до Стара Загора.

В автобуса е имало 49 души. Децата са се връщали от фолклорен фестивал на българското Черноморие.

Комисар Станимир Станев, зам. главен секретар на МВР, заяви, че автобусът е влязъл в България на 7 август през Калотина и днес са се прибирали обратно към Република Сърбия.

Произшествието е станало в светлата част на денонощието. У нас законът не разрешава автобусни екскурзии на деца през нощта.

Едната от версиите за инцидента е грешка на шофьора, а другата е техническа неизправност на автобуса. Пътната настилка в района е суха, въпреки че през деня е валял дъжд.

По думите на министър Демерджиев най-вероятно шофьорът е загубил контрол, защото се е разсеял. Според министъра няма външни причини за инцидента нито в пътното платно, нито в пътната обстановка.

Жена, пътувала в автобуса, заяви пред бТВ, че инцидентът е станал, след като баща на едно от децата е поискал да се премести отпред, защото му е станало лошо. Шофьорът се е опитал да му помогне да отвори седалката и в този момент е станала катастрофата.

mediapool.bg