Кламер БГ - Новини: Гешев пак иска да прави съвместно звено с МВР и ДАНС за изборите

Гешев пак иска да прави съвместно звено с МВР и ДАНС за изборите

България

|
Пон, 15 Авг 2022г. 11:56ч.
Гешев пак иска да прави съвместно звено с МВР и ДАНС за изборите

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев отново предлага да се създаде съвместно звено с МВР и ДАНС за противодействие на купуването на гласове. Той е изпратил до служебния вътрешен министър Иван Демерджиев и шефа на агенцията Пламен Тончев писмо, съобщи държавното обвинение. Целта е по-добра координация между институциите, се казва в него.

"През годините работата му е показала добри резултати и практики, които са в интерес на българските граждани", твърдят от прокуратурата.

Подобни звена са създавани многократно, но за добрите им резултати може да се спори. Редки са случаите на арестуван и осъден организатор на схема за купен вот. Обикновено се задържат хора от най-ниските нива, плащали на няколко десетки да продадат гласа си. Обвинение към висш представител на политическа партия за подобно нещо е немислимо.

При предишните избори тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков отказа да участва в междуведомствено звено. Той открито критикуваше прокуратурата с твърдения, че не желае да разследва купуването на гласове. В същото време МВР засили активността си около вота и проведе множество операции. Въпреки това съобщения за осъдени почти няма.

Сегашният министър Демерджиев обяви за приоритет борбата с купения вот. Той посочи, че МВР вече можело да се опита да стигне и до организаторите на престъпните схеми. Демерджиев не е критикувал Рашков за слаби резултати в борбата с купения вот, но двамата се спречкаха по други линии. Бившият министър обвини Демерджиев, че уволнявал професионалисти без мотиви и че се поддавал на влияние. Той попита дали МВР още стои на позицията "Мутри вън" или вече тя е сменена на "Мутри вътре". Демерджиев отговори, че е дошъл в МВР, за да довърши мутрите.

mediapool.bg