Кламер БГ - Новини: Обяснението за неподадената декларация на Слави Трифонов: Плащаш си глобата и толкова

Обяснението за неподадената декларация на Слави Трифонов: Плащаш си глобата и толкова

България

|
Пон, 15 Авг 2022г. 13:21ч.
Обяснението за неподадената декларация на Слави Трифонов: Плащаш си глобата и толкова

Обяснението за неподадената декларация на Слави Трифонов: Плащаш си глобата и толкова

Подаването на декларация за имущество от публични личности е административно изискване. При неспазването му следва глоба и толкова. Това обяснение даде Тошко Йорданов за отказа на лидера на ИТН Слави Трифонов да подаде декларация пред антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Трифонов е задължен като председател на политическа формация да обяви имуществото си. На два пъти той отказва да го направи без никакви обяснения. Преди това той не подаде и декларация като депутат. От КПКОНПИ също не дават информация по случая. От думите на Йорданов обаче се разбра, че Трифонов е бил проверяван и глобен.

"Има административно изискване, резултатът е проверка и глоба за това, че не си спазил административното изискване. И двете неща са изпълнени. Няма проблем с проверката, която е приключила", заяви Йорданов.

Някои го обръщат на цирк

Шефът на парламентарната група на ИТН опита да омаловажи темата, обяснявайки, че Трифонов си бил изкарал парите по телевизора пред всички и не ставало дума за "мръсни" средства.

"Една група тъй наречени журналисти го обръщат на чист сеир. Тук не се разследва това, че има депутати, които са подали декларации и се знае, че са забогатели за нула време от нищо, влизайки във властта. Има хора като г-н Трифонов, които са достатъчно успешни по телевизора и е ясно, че там мръсни пари няма. Но всичко се обръща на един мръсен сеир кой какво къде има", заяви той.

Всъщност въпросът е защо лидер на политическа партия, която прокламира законност, не спазва законово изискване. Йорданов не видя проблем в това.

"При г-н Трифонов няма човек в тая държава, който да каже, че неговите пари не са изкарани по телевизора, буквално. Ясно е, че г-н Трифонов не ходи да мие коли вечер, за да си докара други доходи", заяви той.

Коя е Елена Троянска, кой е Парис и кой е Менелай?

Освен темата с декларацията на Трифонов, Йорданов коментира и бъдещото участие на ИТН в изборите и, евентуално, в следващия парламент. Той обясни, че партията би била "прекрасна опозиция".

"Даже тогава е по-добре, защото си коректив", заяви той.

Йорданов се изказа и във връзка с репликата на бившия премиер Кирил Петков, че втори път не би влязъл в коалиция с "троянски кон". Той припомни на него и Асен Василев, че в края на "Илиада" Троя бил сринат със земята от гърците.

"Те играят един и същ танц. Кирил Петков и Асен Василев създадоха в това правителство нов вид корупционни схеми. Ако двамата се опитват да си играят на цитати от "Илиада" за Троянската война, искам само да им напомня как завършва тя и как гърците сриват Троя със земята. Тук идва другият въпрос - коя го играе хубавата Елена, кой е Парис и кой е излъганият от любовта на живота си Меналай в цялата тяхна метафора?", каза той.

mediapool.bg