Кламер БГ - Новини: Oтново сблъсъци между анархисти и полицаи в Солун

Oтново сблъсъци между анархисти и полицаи в Солун

Свят

|
Четв, 02 Юни 2022г. 16:59ч.
Oтново сблъсъци между анархисти и полицаи в Солун

Сн. ЕПА, архив

До нови сблъсъци между полицията и анархисти се стигна в Солунския университет "Аристотел" съобщава информационният сайт GRTimes.

Инцидентите са възникнали след организираното шествие на студентски дружества и анархистки организации в центъра на града в знак на протест срещу присъствието на полиция в университета.

Сблъсъците са избухнали пред изграждащата се библиотека във Факултета по естествени науки.

Според информацията част от демонстрантите са започнали да хвърлят по полицията камъни и дървени предмети, а полицаите са отговорили със зашеметяващи гранати и сълзотворен газ.

Съобщава се за задържани.

Напрежението в Солунския университет започна, след като започна изграждането на нова библиотека на място в университета, което в продължение на 34 години беше окупирано от анархисти и беше известно неформално като "Явката в Биологическия", пише БТА.

В самия край на миналата година университетската управа с помощта на полицията освободи от окупацията пространството на партера, където ще бъде създадена интегрирана библиотека на Солунския университет.

Целият проект има бюджет от над 1.3 млн. евро.

Засиленото полицейско присъствие се наложи, след като неизвестни лица, въоръжени с чукове, в началото на миналия месец нанесоха сериозни щети на новоизграждащата се библиотека.

mediapool.bg