Кламер БГ - Новини: Европейската космическа агенция предупреди за опасност от сблъсъци в орбита

Европейската космическа агенция предупреди за опасност от сблъсъци в орбита

Свят

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 13:34ч.
Европейската космическа агенция предупреди за опасност от сблъсъци в орбита

Европейската космическа агенция предупреди за опасност от сблъсъци в орбита

Европейската космическа агенция (ЕКА) предупреждава за опасност от сблъсъци в орбита, съобщи ДПА.

Броят на съзвездията от спътници нараства бързо и съществува риск от сблъсъци, които биха могли да доведат до верижни реакции и големи щети.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер изрази опасенията пред ДПА в Берлин и препоръча прилагането на глобален закон за космически трафик.

Според ЕКА понастоящем в земната орбита се намират около 8800 активни спътника. Най-големият оператор е "СпейсЕкс", който има над 5000 сателита в орбита при планирани общо 42 000.

"Постоянно идват нови играчи", каза директорът на ЕКА. "Затова имаме нужда от правила за трафика в космоса, отнасящи се до всяка една ситуация", допълни той.

Съзвездията от сателити представляват група сателити с една обща задача - осигуряване на интернет връзка. Броят на активните сателити в ниска орбита нараства експоненциално са много кратко време.

Компании като "Уан уеб", "СпейсЕкс", "Блу ориджин" и много други, включително от Китай, планират десетки хиляди нови сателити, повечето с тегло между 150 и 1200 кг и произведени възможно най-евтино.

ЕКА си е поставила за цел драстично намаляване на космическите отпадъци до 2030 г. Всеки сателит, изпращан в космоса, трябва да бъде преместен след изтичане на срока за ползване, каза Ашбахер.

Свалянето на китайски метеорологичен спътник през 2007 г. показа колко опустошителен може да бъде ефектът от космическите отпадъци. Според оценките действията на Китай са довели до оформяне на повече от 40 000 парчета отпадък с размери един сантиметър в диаметър. От тогава до сега всеки втори сблъсък при маневра на сателит на ЕКА е предизвикан от тези парчета.

mediapool.bg