Кламер БГ - Новини: Напрежението около бъдещето на най-голямата организация за сигурност нараства

Напрежението около бъдещето на най-голямата организация за сигурност нараства

Свят

|
Четв, 23 Ноем 2023г. 20:30ч.
Напрежението около бъдещето на най-голямата организация за сигурност нараства

Напрежението около бъдещето на най-голямата организация за сигурност нараства

Москва взе още една жертва при инвазията си в Украйна - най-големия орган за сигурност в света.

От 2021 г. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е в застой, защото Русия отказва да одобри Естония да поеме председателството през 2024 г. Сега се появява възможно решение, но то се оказва разединяващо за страните от Европейския съюз.

Тази седмица Русия и Беларус отново заявиха, че не са склонни да позволят на Естония да поеме управлението на ОССЕ през следващата година. Естония е кандидат за председателското място от 2020 г.

"В продължение на години Москва пречи на организацията да приема бюджета си, да провежда официални събития и да разширява чуждестранните си мисии, което доведе до края на всички чуждестранни мисии на ОССЕ в Украйна, която е подложена на руската агресия", заяви естонският външен министър Маргус Цакна в изявление.

"Тъй като Русия нарушава всички основни принципи на ОССЕ с кървавата си агресивна война, е неприемливо да бъдем обект на исканията и изнудването на Москва", допълни той.

ОССЕ е създадена по времето на Студената война и в нея членуват 57 държави от Европа, Северна Америка и Азия (без Китай и Индия). Мандатът ѝ включва наблюдение на избори и подкрепа на мирните преговори.

Със своята система, изискваща единодушие, ОССЕ е сред международните структури, които са потърпевши от стремежа на Кремъл да промени световния ред в контекста на войната в Украйна. Руската инвазия застраши основната концепция за сигурност, основана на сътрудничеството, която ОССЕ олицетворява.

"Москва отдавна критикува ОССЕ, обвинявайки я, че се е превърнала в инструмент на Запада. Руснаците също така се възползват от необходимостта от единодушно вземане на решения в ОССЕ, като използват способността си да блокират решенията", заяви латвийският президент Едгарс Ринкевичс.

Действията на Русия, която се опитва да блокира процеса по вземане на решения в ОССЕ, се следят внимателно в Брюксел по няколко причини. Сред тях е и фактът, че договорът на генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид - добре позната фигура, тъй като е била високопоставен служител в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) - изтича следващия месец. Редица дипломати заявиха, че бъдещето на Шмид е сред жертвите на безизходицата, създадена от руското вето.

Възможните решения

По-късно през ноември в Северна Македония, която в момента председателства организацията, ще се проведе ключова министерска среща. Дипломати, които са запознати с дискусиите, но помолиха за анонимност, заявиха, че са били предложени различни варианти за справяне с динамичните отношенията с Русия. Те включват оставене на Северна Македония на председателското място през цялата 2024 г. или поне през по-голяма част от годината.

Някои страни, особено балтийските, смятат, че поемането на председателството от друга държава е отстъпка пред Москва. Други обаче твърдят, че в дългосрочен план ОССЕ би могла да бъде средство за комуникация с Москва, ако настъпи моментът да преговарят за Украйна.

"Продължаването на председателството на Северна Македония няма да се разглежда като руска победа", каза латвийският президент Ринкевичс.

"Още преди Русия да нахлуе в Украйна, беше очевидно, че руснаците ще блокират председателството на Естония", допълни той.

"Удължаването на срока за Северна Македония все още не означава, че ОССЕ ще може да възобнови работата си", заяви един от дипломатите. Той също така постави под въпрос волята на Северна Македония да остане в тази роля.

Според двама от дипломатите Русия изглежда отворена към идеята страни извън НАТО да поемат председателството. А според други четирима дипломати има нарастващ консенсус, че Малта може да бъде решението на кризата.

Австрия, която също беше посочена като възможен кандидат, заяви, че е отворена за идеята за Малта. "Австрия подкрепя всяка мярка, която поддържа функционирането на ОССЕ. Като държава-домакин на организацията Австрия носи специална отговорност", заяви австрийското външно министерство.

Служител от германското външно министерство, който запази анонимност, заяви, че "в ОССЕ се очакват важни решения" и че те ще "проучат възможните компромисни решения във Виена".

"Ето защо е от решаващо значение ОССЕ да продължи да функционира", каза германският служител.

Важни решения на предстоящите срещи

Решението може да бъде взето още следващия четвъртък на среща на дипломатите от ОССЕ във Виена. Някои от дипломатите казват, че тъй като руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да отиде на срещата на министрите на външните работи на ОССЕ на 30 ноември и първи декември в Скопие, има опасения, че Лавров може да използва срещата, за да обяви руска победа, ако Малта поеме председателството вместо Естония.

Много министри имат проблеми с неговото присъствие. Не е ясно дали външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба ще присъства, ако Лавров също е там.

"От две години говорим за необходимостта да разговаряме с г-н Лавров под формата на специален трибунал. Сега ставаме свидетели на усилията да го върнем към дипломатическите разговори и да нормализираме присъствието на Русия", заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

mediapool.bg