Кламер БГ - Новини: Българин е сред носителите на наградата на ЕС за насърчаване на спорта

Българин е сред носителите на наградата на ЕС за насърчаване на спорта

Свят

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 15:02ч.
Българин е сред носителите на наградата на ЕС за насърчаване на спорта

Еврокомисарят Илиана Иванова и наградените финалисти, сред които и Калин Василев, Сн. Представителство на ЕК в България

Калин Василев от Велико Търново е сред тазгодишните носители на наградата на Европейския съюз (ЕС) #BeActive за насърчаване на спорта и здравословния начин на живот, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Василев бе награден в четвъртък вечерта в Брюксел от еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Общо 12 финалисти от всички страни от ЕС се състезаваха за наградата в четири категории: "Образование", "Работно място", "Местни герои" и "Между поколенията".

Българският участник спечели в категорията "Местен герой" затова, че е успял да убеди хиляди българи да водят по-активен и здравословен живот с проект, създаден изцяло на доброволна основа.

Испански проект за преодоляване на неравенствата в образователната система е отличен в категория "Образование". Австрийци печелят в категория „Работно място“, а португалска община взима приза в категория "Между поколенията".

"Спортът и физическата активност са от решаващо значение за физическото и психическото благосъстояние и насърчават в нашите общности ценности като единство, уважение и приобщаване. Приветствам всички проекти, и победители, и финалисти, за отличната им работа и ентусиазма, който демонстрират ежедневно в насърчаването на здравословен, активен и приобщаващ начин на живот за нашите граждани. Тяхната ангажираност е наистина достойна за възхищение и се надявам, че тя ще вдъхнови още много други изключителни инициативи", заяви еврокомисарят Илиана Иванова на церемонията.

Четиримата победители получават парична награда от 10 000 евро , а всеки финалист получава 2 500 евро, с които да подкрепят, да въвеждат иновации и да разработват дейности, в рамките на проектите им.

mediapool.bg