Кламер БГ - Новини: Още един танкер с българи на борда е превзет край Йемен

Още един танкер с българи на борда е превзет край Йемен

Свят

|
Нед, 26 Ноем 2023г. 20:41ч.
Още един танкер с българи на борда е превзет край Йемен

Още един танкер с българи на борда е превзет край Йемен

Още един кораб с българи на борда е превзет край бреговете на Йемен. Плавателният съд с име "Сентрал парк" е получавал заплахи от йеменските бунтовници хути, че ще бъде атакуван, ако не се отклони към пристанище Ходейда.

Той е задържан край пристанище Аден. Представляван е от базираната в Лондон компания "Зодиак Маритайм", свързана с израелския милиардер Ейал Офер, съобщиха компанията и частната разузнавателна фирма "Амбрей". Американски служител от отбраната, пожелал да запази анонимност, е потвърдил, че е извършено такова нападение.

Има двама български граждани в състава на екипажа, съобщи българското Министерство на външните работи. Ведомството отбелязва, че е в тясна координация с българските дипломатически представителства в региона и с партньорски институции, и изяснява всички обстоятелства, свързани с инцидента.

"Зодиак маритайм" нарече нападението "предполагаем инцидент, свързан с пиратство".

Макар към момента никоя групоривка да не е поела отговорност за този акт, през последните дни поне две други морски нападения бяха свързани с войната между Израел и "Хамас", припомня АП, цитирана от БТА.

"Нашият приоритет е безопасността на 22-мата членове на екипажа на борда", се казва в изявление на "Зодиак". "Плавателният съд с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Плавателният съд превозва пълен товар фосфорна киселина."

"Зодиак" описва плавателния съд като собственост на Clumvez Shipping Inc, въпреки че други документи директно посочват "Зодиак Маритайм" като собственик.

Базираната в Лондон "Зодиак Маритайм" е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер. В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на Clumvez Shipping, включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

Остава неясно кой стои зад атаката. Аден се държи от силите, които са съюзници на международно признатото правителство на Йемен и водената от Саудитска Арабия коалиция, която се сражава с подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Теоретично тази част от Аденския залив е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хусите територия в страната. Освен това не е известно сомалийските пирати да действат в този район, отбелязва АП.

mediapool.bg