Кламер БГ - Новини: След месеци мълчание: Меркел нарече "варварска" руската война срещу Украйна

След месеци мълчание: Меркел нарече "варварска" руската война срещу Украйна

Свят

|
Четв, 02 Юни 2022г. 17:19ч.
След месеци мълчание: Меркел нарече "варварска" руската война срещу Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски канцлер Ангела Меркел нарече "варварска" войната на Русия срещу Украйна. След месеци мълчание по темата тя обяви, че подкрепя всички усилия на Германия, ЕС, САЩ и НАТО да се сложи край на войната.

По думите й руското пълномащабно нападение в Украйна на 24 февруари стана "дълбок преломен момент" в историята на Европа след Втората световна война.

В първата си публична реч шест месеца след напускането на канцлерския пост, Меркел заяви, че руската атака срещу Украйна е "крещящо нарушение на международното право" и "дълбок разрив" в историята на Европа след Втората световна война, предаде ДПА.

"Моята солидарност е с Украйна, която е атакувана и в която нахлу Русия, и моята солидарност е в подкрепа на правото на Украйна на самозащита", заяви Меркел.

Но тъй като вече не заема държавна длъжност, тя допълни, че не иска да изказва мнение за събитията, гледайки ги отстрани.

Меркел обаче заяви, че подкрепя усилията, положени от германското правителство, ЕС, САЩ, НАТО, Г-7 и ООН, за да се гарантира, че "тази варварска война на агресия от Русия ще бъде спряна".

Тези коментари Меркел направи пред 200 гости на проява по сбогуване в Берлин с Райнер Хофман, който неотдавна се оттегли от поста на председател на Германската синдикална конфедерация.

Меркел заяви, че последиците от войната ще бъдат всеобхватни, особено за украинците, но също и за европейския континент. Тя коментира и злоупотребите срещу цивилни в Украйна и подчерта, че "Буча позволява да се добие представа за ужаса" на войната в Украйна.

Неголям, но мощен лъч надежда в "безкрайността на тази печал" е огромната подкрепа за украинците от редица съседни страни, по-специално Полша и Молдова, каза бившият канцлер.

"Никога не бива да възприемаме мира и свободата за даденост", продължи тя и добави, че в днешната ситуация единството на ЕС е от основно значение и призова всеки гражданин на Германия да даде своя принос за сплотяването на Европа.

Русия прави опит да унищожи цивилизацията в Източна Украйна, коментира германският външен министър Аналена Бербок.

"Град след град, село след село, руските войски ги разрушават от безопасно разстояние. Първо с ракети, след това с военни самолети и артилерия, а после, когато всичко е изравнено със земята, влизат танковете", заяви тя.

Тя допълни, че Германия ще изпрати на Украйна артилерия, безпилотни самолети и протививъздушни оръжия.

"Ще разочаровам онези, които мислят, че ще напусна"

Бившият ръководител на германското правителство отбеляза, че занапред би искала остане активна на европейско ниво: "Ще разочаровам онези, които мислят, че ще напусна".

Меркел не уточни какъв е конкретният пост, който планира да заеме, но даде да се разбере, че е успяла да се дистанцира от своите предишни задължения и не скучае по рутинни мероприятия – например, на традиционните заседания с премиерите на федералните провинции. Меркал също така намекна, че не би искала в качеството си на страничен наблюдател да дава оценки за действията на действащия канцлер в ситуацията на руската война в Украйна.

Подкрепа на действията на Шолц в условията на войната

На 25 февруари Ангела Меркел излезе с писмено заявление, в което рязко осъди нападението на Русия в Украйна и подкрепи усилията на своя приемник на канцлерския пост Олаф Шолц към възпрепятстване на действията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

На 4 април Меркал отхвърли яростните критики, изказани по неин адрес от украинския президент Володимир Зеленски за отказа на Берлин да приеме Украйна в НАТО пред 14 години.

"Федералният канцлер в оставка Ангела Меркел остава привърженик на своите решения, свързани със срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ", заяви представителка на бившия канцлер в отговор на въпрос на агенция ДПА.

В същото изявление още веднъж бе подчертано, че Меркел подкрепя изцяло германските и международните усилия за прекратяване на започната от Русия война, особено с оглед на "злодеянията, за които стана известно в Буча и на други места в Украйна.

След това на 11 април представителка на Меркел заяви, че не се планира тя да прави никакви допълнителни изявления или публични изказвания, независимо от призивите, идващи от нейната партия ХДС.

mediapool.bg