Кламер БГ - Новини: Поскъпването на доматите разклати властта в Индия

Поскъпването на доматите разклати властта в Индия

Свят

|
Пет, 03 Юни 2022г. 07:54ч.
Поскъпването на доматите разклати властта в Индия

Поскъпването на доматите разклати властта в Индия

Политическата стабилност в Индия е застрашена от повишаването на цените на доматите. Средната цена на дребно на доматите в страната скочи със 70% за един месец и със 168% на годишна база до 53,75 рупии (69 цента) за килограм, съобщи Bloomberg, цитирана от БГНЕС.

Доматите, както картофите и лукът, служат за основа на традиционните ястия в Индия. Повишаването на цените създаде проблеми на управляващата партия "Бхаратия Джаната", която обеща всестранна подкрепа на земеделските производители и определи развитието на селското стопанство като свой основен приоритет.

Скъпите домати могат да окажат отрицателно въздействие върху започналата предизборна кампания. Запасите от старата реколта са на изчерпване, а новата ще бъде доставена след около три месеца. Една от причините за повишаването на цените е рекордната гореща вълна, която намали производството в някои части на страната. През март и април температурите на някои места достигнаха почти 50 градуса по Целзий.

Убийствените горещини нанесоха щети на производството на пшеница в Индия, като принудиха властите да ограничат износа, на който светът разчиташе да намали недостига, предизвикан от войната в Украйна. Индия ограничи и износа на захар, за да гарантира осигуряването на вътрешното потребление.

mediapool.bg