Кламер БГ - Новини: Ответна мярка: Moсква изгони кореспондента на БНР

Ответна мярка: Moсква изгони кореспондента на БНР

България

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 22:37ч.
Ответна мярка: Moсква изгони кореспондента на БНР

Ангел Григоров, сн. БНР

Русия е наредила на кореспондента на Българското национално радио (БНР) Ангел Григоров в Москва да се откаже от акредитацията си и да напусне страната като ответна мярка, съобщи руското външно министерство.

Самият Григоров каза, че на 7 ноември е поканен да върне акредитацията си и очаква тогава да научи какъв е срокът, в който трябва да напусне страната.

По-рано тази седмица ДАНС експулсира кореспондента на вестник "Росийская газета" Александр Гацак в България заради опасения, че представлява заплаха за националната сигурност, а Москва заплаши, че ще предприеме огледални мерки.

Пред два дни кореспонденът на БНР беше извикан на разговор в руското министерство на външните работи, а сега му е отнета и акредитацията.

"Ръководейки се от принципите на свободата на медиите и прагматичното сътрудничество, руската страна ще бъде готова да разгледа възможността за възобновяване на работата на кореспондента на БНР в Москва, ако правителството на България от своя страна вземе положително решение за акредитиране на журналиста на "Росийская газета" в София", посочват от руското външно министерство.

Ангел Григоров е единственият представител на българска обществена медия в Москва.

"Няма никакъв проблем Русия да изпрати друг журналист, който не се занимава с шпионска дейност в България", коментира казуса премиерът Николай Денков. "При положение, че този е извършвал незаконни дейности, той е трябвало да бъде експулсиран от България. Така, че няма никакъв проблем те да изпратят някой друг. Ако имат подобни доказателства за нашия журналист, тогава да обсъждаме. Но ако те просто го изгонват, за да покажат някакъв политически знак, това няма отношение към журналистиката", каза още министър-председателят.

На въпрос дали правителството ще протестира това решение на руското външно министерство, премиерът Денков отговори, че това ще бъде обсъдено с външния министър.

БНР определи решението като “изцяло политически акт и е в ущърб на свободата на достъп до информация“.

”Ръководството на БНР категорично заявява, че в цялата си работа като кореспондент в Москва в продължение на повече от 6 години нашият колега Ангел Григоров стриктно е спазвал международните професионални и етични журналистически стандарти. БНР е разочаровано от опита акредитирането на кореспондента ни в Москва да се използва като инструмент за натиск и разменна монета от руската страна“, посочва БНР в позиция по казуса.

Това е пореден случай през последните години, в който България експулсира руски граждани, а Москва отговаря с огледални мерки, каквато е дипломатическата практика.

Досега това бяха предимно дипломати, които България обвини в шпионаж.

Kореспондентът на вестник "Росийская газета" Александр Гацак в София се бе укрил в руското посолство, където прекара около месец. В крайна сметка по-рано тази седмица той напусна България.

"ДАНС изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение", посочиха от агенцията.

mediapool.bg