Кламер БГ - Новини: АЕЖ призова за пълна прозрачност около спирането на интервюто с руската посланичка по БНР

АЕЖ призова за пълна прозрачност около спирането на интервюто с руската посланичка по БНР

България

|
Пон, 18 Дек 2023г. 09:20ч.
АЕЖ призова за пълна прозрачност около спирането на интервюто с руската посланичка по БНР

АЕЖ призова за пълна прозрачност около спирането на интервюто с руската посланичка по БНР

Асоциацията на европейските журналисти - България призова ръководството на БНР да осигури пълна прозрачност на обстоятелствата около спирането на интервюто на Петър Волгин с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова.

Разговорът, който трябваше да се излъчи на запис в предаването "Политически некоректно" на 16 декември, беше обявен на Фейсбук страницата на предаването на 14 декември, което предизвика критики, протест, позиция на посолството на Украйна, както и на председателя на парламентарната група на ДПС - санкционирания по американския антикорупционен закон "Магнитски" депутат Делян Пеевски, пише в позицията на журналистическата асоциация.

Още по темата

БНР спря интервю на Волгин с руския посланик Митрофанова

16 декември 2023 12:02

Впоследствие излъчването на интервюто беше спряно след извънредно заседание на Програмния съвет, свикано сутринта на 16 декември.

Според aсоциацията няма как да се изключи, че основната отговорност за случилото се принадлежи на Управителния съвет и на генералния директор на БНР, които са и задължени да се отчитат на Съвета за електронни медии.

Водещият на предаването "Политически некоректно" Петър Волгин обясни, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на интервюто с Митрофанова.

Интервюто съвпадна с демонтажа на паметника на съветската армия, срещу което посолството възразява.

В програмния съвет на БНР влизат всики директори в структурата на националното радио.

mediapool.bg