Кламер БГ - Новини: БНР спря интервю на Волгин с руския посланик Митрофанова

БНР спря интервю на Волгин с руския посланик Митрофанова

България

|
Съб, 16 Дек 2023г. 14:49ч.
БНР спря интервю на Волгин с руския посланик Митрофанова

БНР спря интервю на Волгин с руския посланик Митрофанова

Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на интервю с руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. Това твърди в пост в социалните мрежи водещият на предаването "Политически некоректно" Петър Волгин.

Интервюто с Митрофанова трябваше да се излъчи в събота. То съвпадна с демонтажа на паметника на съветската армия, срещу което посолоството възразява.

Ден по-рано депутатът от ДПС Делян Пеевски разкритикува националното радио заради предстоящото интервю.

"Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война. Изразявам голямата си тревога от анонса за предстоящо гостуване на руския посланик в ефира на една от най-влиятелните обществени медии - БНР. Именно този представител на Кремълския режим, срещу чиито безпрецедентна арогантност и незачитане на правовата държава многократно сме възразявали", заяви Пеевски в петък.

"Делян Пеевски възрази срещу участието на посланик Елеонора Митрофанова по Националното радио. Програмният съвет на БНР забрани излъчването на интервюто с нея. Казаха ръководителите, че между двете неща нямало връзка. Вие как мислите?", написа Волгин в събота.

В програмния съвет на БНР влизат всики директори в структурата на националното радио. От свои източници Mediapool научи, че заседанието е било свикано по спешност в събота. Интервюто с Митрофанова е била записано ден по-рано в радиото. За срещата с нея се е знаело още от сряда, когато е била подадена заявка до ръководството на програма "Хоризонт". Възражения не е имало. В крайна сметка обаче в събота свалянето на интервюто е било одобрено с мнозинство от програмния съвет. Присъствали 18 души, от които само двама са се въздържали. Аргументите са били, че в интервюто има пропаганда.

Според анонса на руското посолство Митрофанова е говорила по следните теми: демонтажът на паметника, войната в Украйна, евентуалната продажба на "Лукойл", руско-българските отношения и ситуацията в съвременна Русия.

След като се разбра, че интервюто е свалено генералният директор на радиото Милен Митев бе в студиото на "Политически Некоректно" с Волгин. Той обясни, че програмният съвет бил форма на саморегулация, най-високият консултативен орган в БНР и може да взима решения за спиране на предавания и промени в програмните схеми.

"Всяко решение може да бъде критикувано и да му се намерят пробойни. Факт е, че става дума за сблъсък на мнения", каза Митев.

От руското посолство пък коментираха, че решението е взето под външен натиск.

"На фона на разговорите за демокрация, свобода на словото и свобода на изразяване на собственото мнение решението на БНР - очевидно, взето не без натиск отвън - предизвиква само недоумение и разочарование. Убедени сме, че колкото по-силна е цензурата, толкова по-голямо е търсенето на алтернативно мнение и истина за случващото се в Русия и света", написаха от там.

mediapool.bg