Кламер БГ - Новини: Правителството прогнозира инфлацията да спадне до 5%

Правителството прогнозира инфлацията да спадне до 5%

България

|
Съб, 04 Ноем 2023г. 13:59ч.
Правителството прогнозира инфлацията да спадне до 5%

Асен Василев, снимка БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев прогнозира, че инфлацията през следващата година ще падне под 5%. Ръстът на доходите, който очаква през следващата година, е между 10-15% на годишна база, допълни той в петък вечерта в интервю за БНТ.

През септември националната статистика отчете дефлация на месечна база, а на годишна основа инфлацията се забавя до 6.3%, което все още е над средната инфлация за страните в еврозоната.

"Предвиждаме големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и образование. Залагаме над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж", каза Василев.

Финансистът обясни, че в правителствената програма е заложено трудът да се заплаща добре.

"Това, което казвам на много чуждестранни бизнес делегации, когато дойдат в България, е, ако сте дошли за евтина работна ръка - по-добре си отивайте вкъщи. Ние искаме добре платени работни места, а в същото време фирмите да бъдат подпомогнати, за да станат по-производителни", коментира Василев.

Василев съобщи, че бюджетът за култура е повишен с 50%, след като тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на протести заради ниските заплати.

Според него управляващите работятмного активно за влизането на България в Шенген."Вече официално излезе комисия, която да каже, че сме покрили почти всички критерии", каза още той.

Василев допълни, че ако България приеме еврото, лихвите ще паднат.

"Цените ще са такива, каквито са и в момента. Има една година период, в който цените ще се обявяват и в евро, и в лева. Банките и държавната администрация също се готвят усилено", коментира министърът на финансите

mediapool.bg