Кламер БГ - Новини: Автомобилите "втора ръка" може да се облагат с нов данък от 500 лв. при внос

Автомобилите "втора ръка" може да се облагат с нов данък от 500 лв. при внос

България

|
Нед, 03 Дек 2023г. 17:41ч.
Автомобилите "втора ръка" може да се облагат с нов данък от 500 лв. при внос

Георги Гвоздейков, Снимка: Архив

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков заговори за нов данък от минимум 500 лв., с който да се облагат при внос автомобилите "втора ръка". Целта е със средствата да се създаде фонд, с който да се стимулира покупката на електроавтомобили като мярка за насърчаване на по-екологичен тип транспорт.

България е сред 7-те държави в ЕС, които не дават финансови стимули за покупката на електромобили. Единственият бонус у нас е, че те са освободени от данъци.

По данни на министър Гвоздейков, цитирани в интервю за БНТ в неделя, 350 000 автомобила са внесени в страната за 2022 г. "Ако обложим този внос на бройка автомобил с минимум 500 лева, ето един инструмент, един фонд, който може да бъде използван", смята той. С тези пари могат да се подпомогнат хората, които си купуват електрически автомобили, добави той.

На въпрос дали тази такса ще се плаща от по-бедните, които се предполага, че си купуват коли втора употреба, Гвоздейков каза, че таксата няма да се плаща от хората с по-ниски доходи, а от вносителите на втората ръка коли, а вече те как ще си калкулират цената на стоката, си е тяхна работа.

Министър Гвоздейков увери още, че се затяга и контролът върху провеждането на техническите прегледи на автомобилите.

Правителството полага усилия медицинските хеликоптери да са с два повече и от шест да станат осем, каза още Гвоздейков в интервю за БНТ. Той обясни, че договорът с италианския производител на шестте машини има опция, според която могат да бъдат добавени още две машини. "При разговори с министъра на финансите и министъра на здравеопазването сме получили уверението, че ще бъдат осигурени средства, за да може да се осигури авансово плащане за още два хеликоптера. Полагаме усилия да бъдат с два повече – осем", каза той.

Министър Гвоздейков потвърди, че първият от хеликоптерите вече е произведен, свален е от поточната линия и му се извършват тестове. В средата на декември за Италия ще замине българска приемателна комисия, а първият хеликоптер ще лети до България на 15 януари. Втората въздушна линейка се очаква през юни.

По темата за модернизацията на железопътния транспорт в страната министърът отново увери, че няма риск от загуба на средства по Плана за възстановяване и устойчивост, предназначени за закупуването на нов подвижен състав.

Полагат се усилия да се надгради и железопътната инфраструктура, каза още министърът.

Гвоздейков каза още, че в сложната ситуация след обилния снеговалеж миналата седмица екипите са се справили навреме и сравнително добре. Към днешна дата всички железопътни трасета са проходими, без аварии, посочи той.

mediapool.bg