Кламер БГ - Новини: 15% ръст на хората без здравни осигуровки заради Covid-кризата

15% ръст на хората без здравни осигуровки заради Covid-кризата

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 16:41ч.
15% ръст на хората без здравни осигуровки заради Covid-кризата

Към края на годината се очаква 15% ръст на хората без здравни осигуровки заради Covid-кризата, става ясно от отговор на министъра на финансите Кирил Ананиев на въпрос на депутати от БСП. По данни на НАП към 31 декември 2019 здравнонеосигурените български и чужди граджани у нас са 678 700. Само българските граждани без здравни осигуровки са 527 700.

"Във връзка с обявеното извънредно положение в страната и последвалата извънредна епидемична обстановка, което дава отражение и върху броя на здравно неосигурените лица в страната, се очаква прогнозният брой на здравно неосигурените лица да се увеличи с 15% към 31 декември 2020 г.", посочва Ананиев.

Ананиев припомня и че на задължително здравно осигуряване не подлежат българите с двойно гражданство, които пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година. Също така от задължителни здравни вноски са освободени хората, които пребивават или работят в други държави от ЕС, включително членовете на техните семейства.

По принцип с прекъснати здравни права у нас са над 1 млн. българи, но част от тях живеят извън България и затова не плащат здравни вноски тук, въпреки че имат избран личен лекар.

Заради ръста в броя на неосигурените се очакват по-малко приходи в НЗОК, като засега управителят на касата Петко Салчев твърди, че изпълнението върви нормално и бюджетът на фонда се изпълнява в рамки. Ако се стигне до недостиг, обаче, има уговорка правителството да покрие евентуален дефицит до 126 млн. лева.

Намалените приходи от здравни вноски обаче се очаква да повлияят бюджета на НЗОК за догодина.

mediapool.bg