Кламер БГ - Новини: БСП vs Гешев: "Докато не кажете дали ДП е Пеевски, оставка!" (видео)

БСП vs Гешев: "Докато не кажете дали ДП е Пеевски, оставка!" (видео)

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 18:44ч.
БСП vs Гешев: "Докато не кажете дали ДП е Пеевски, оставка!" (видео)

Инициалите "ДП" в записки, иззети по делото КТБ, на Делян Пеевски ли са? Ще се самосезира ли прокуратурата за внезапното забогатяване на депутата от ДПС между 2014 и 2016 година? Колко време е нужно да се установи дали снимките с пачки евро от спалнята на Бойко Борисов и записите на негови разговори са автентични?

Такива въпроси зададоха от БСП на главния прокурор Иван Гешев при изслушването му в четвъртък. Шефът на държавното обвинение е в парламента два дни подред, за да представи на депутатите отчета си за първите осем месеца на годината, които почти съвпадат с началото на 7-годишния му мандат.

Очаквано, отчетът бе приет с гласовете на управляващите, но самото изслушване в пленарната зала далеч не бе толкова комфортно за Гешев както в правната комисия ден по-рано. Ако в сряда той бе питан за разследвания, в четвъртък от БСП му напомниха, че му искат оставката заради редица провали.

Не ви ли интересно как Пеевски забогатя?

БСП няма да подкрепи доклада на прокуратурата, заяви партийният лидер Корнелия Нинова. Тя поясни, че през последните четири години БСП е подала множество сигнали по различни теми, но не знае какво се случва с който да е от тях.

Нинова попита колко време е необходимо на прокуратурата да установи автентични ли са записите с гласа на премиера Бойко Борисов и снимките от спалнята му. Проверки и по двата случая има, но единственото, което казва държавното обвинение, е, че по тях се работи. По-рано Гешев заяви от трибуната, че имал "пълна справка" и по проверката на аферата за къщата в Барселона, а премиерът бил викан за обяснения три пъти. Но и там още се работи.

"Разполагате с пълна справка за Барселона, но аз не разполагам с никакъв резултат", заяви в отговор червеният депутат Антон Кутев. Той разкритикува прокуратурата, че месеци наред не можела да установи кой е записвал и снимал Борисов при все, че са му снемали обяснения три пъти.

"Ако с такъв темп разследвате кражбата на коли, убийте ме, не разбирам как сте ги намалили, според мен Covid ги е намалил повече", заяви Кутев.

Той напомни, че още през 2014 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров казал, че депутатът от ДПС Деян Пеевски е споменаван в документите по делото за източване на КТБ. Инициалите "ДП" присъстват в някои от иззетите ръкописни бележки, а срещу тях са отбелязвани милионни суми. Въпреки това името на Пеевски не се споменава нито веднъж в обвинителния акт. Негов автор е Гешев, който бе наблюдаващ прокурор по делото за източването на КТБ, най-крупното за последните десетилетия.

Кутев напомни, че през 2014 г., когато се споменавало името на Пеевски във връзка с КТБ, депутатът от ДПС декларирал пред Сметната палата нула имущество, а две години по-късно – дивиденти от имоти за милиони.

"След като главният прокурор през 2014 г. е установил, че там някакви движения имат общо с Делян Пеевски, а Делян Пеевски рязко е забогатял след това, дали не трябва прокуратурата да се самосезира отново? Аз мисля, че очевидно е задължително. И докато не го направите това, докато не направим тези крачки, няма как да ни убедите, че се борите с престъпността, вие се борите с част от престъпността. Избирателното или закъснялото правосъдие е отказ от правосъдие. Когато закъснеем, ние всъщност изкривяваме всичко. И това е провалът, заради който ви искаме оставката", заяви Кутев, който е почти единственият народен избраник, който си позволява да поставя въпроси за Пеевски.

Инициалите "ДП"и "ДП1" присъстват в документи, публикувани миналата година от журналиста от организацията "Антикорупционен фонд" Николай Стайков. Сред тях има и таблица, в която срещу ДП1 са записани над 575 млн. лв.

Г-н Пеевски беше депутат, нали

Още от самото начало на делото КТБ Гешев, който обича да се хвали, че написването на обвинителния акт е било като да кацнеш с дизелов двигател на Луната, упорито отказва да говори за Пеевски. Направи го едва при избора му за главен прокурор, когато каза, че депутатът не се споменавал никъде, защото всички взети от него кредити са били върнати на банката.

Гешев обвинение повтори същото и в парламента. Преди това обаче, явно за да е сигурен за кой човек става дума, заяви от трибуната:

"Тук става въпрос, мисля, че е депутат Пеевски. Нали така, да не греша?"

По делото КТБ са повдигнати обвинения на всички, за които са събрани доказателства, информира Гешев. А преди това декларира, че никой прокурор нямало да повдигне обвинение, защото някой политик очаквал от него това. Това се правело в едни други времена и тогава било далеч по-лесно. И с ирония каза, че "за съжаление, живеем в демокрация, за съжаление на някои, работим при спазване на законите и съответните принципи".

Обект на разследване никога не са били кредитополучателите от КТБ, защото това не е престъпление, каза още Гешев. Разследвани са схемите, по които е източена банката.

Голяма власт, която се ползва избирателно

"Властта на прокуратурата е много голяма, тя се използва избирателно, а върху главния прокурор няма достатъчно контрол. Тези проблеми се потвърждават и от доклада. Двоен стандарт, политическа пристрастност и пристрастност спрямо някои бизнеси", заяви Крум Зарков от БСП.

"Голямата власт и големият страх, която прокуратурата поражда е, че не някой може да бъде осъден, а че може безнаказано да съсипе…", продължи Зарков, но председателката на парламента Цвета Караянчева му изключи микрофона, защото времето му било изтекло.

Есемесът ми е много по-добър от есемеса ти

Депутатите от БСП за пореден път попитаха защо прокуратурата прилага закона избирателно. Зарков каза, че се олигарсите се делят на добри и лоши и се прилага тактиката – "есемесът ми е много по-добър от есемеса ти" – образуват се разследвания за комуникацията на хазартния бос Васил Божков с депутат от БСП, но когато бизнесменът покаже комуникацията си с премиера, разследващите мълчат.

На това Гешев отговори, че става дума за "нещо, което някой от Дубай е снимал и е пуснал във фейсбук". И призова укриващият се в Арабските емирства да се яви пред българския съд, за да докаже невинността си. Умишлено или не, главният прокурор пропусна, че в един наказателен процес доказателствената тежест е обратна – прокуратурата трябва да доказва вината на обвиняемия.

Постарах се да помоля колегите

Друг интересен детайл беше, че за по-малко от 24 часа Гешев е получил разрешение да говори по "конкретни" разследвания. Ден по-рано, на заседанието на правната комисия, той упорито твърдеше точно обратното. И при всеки конкретен въпрос препращаше депутатите към решение на Конституционния съд, според което главният прокурор може да бъде питан за подробности по дела, водени от неговите подчинени.

При представянето на доклада си Гешев заяви, че в сряда не бил подготвен да отговаря на конкретни въпроси. След това обаче се постарал да поиска разрешение от наблюдаващите прокурори да изнесе информация и получил такива по част от делата.

Така Гешев обобщи, че по двете дела срещу хазартния бос Васил Божков се работи активно. Подчерта, че прокуратурата ще положи всички усилия неговата антична колекция да стане собственост на "българския народ", защото подозира, че била незаконно изкопана от българската земя.

Похвали се и с добра работа по делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобкови, в рамките на което бяха изкопани хиляди тонове опасни отпадъци на различни места в страната.

За къщата в Барселона Гешев каза, че разполага с пълна справка от проведените действия и имало активна комуникация с партньорските служби.

"Резултатът е, че след предоставен контакт с наблюдаващ прокурор, испанските власти вече няколко месеца няма обратна информация. Това не е толкова съществен проблем за приключване на преписката", каза Гешев и поясни, че за приключването на преписката значение имат ревизии, които се изготвят в момента, както и предстоящите разпити на още няколко лица.

Безпрецедентно

Никога след 89-та година прокуратурата не е работила толкова добре, повтори няколко пъти Гешев. Според него хората се интересуват предимно от битовата престъпност. Такива въпроси му задавали при обиколките му в страната. Главният прокурор отчете стотици полицейски операции и безапелационна победа срещу телефонните измамници, чиито престъпления са спаднали с над 90% спрямо миналата година.

"В кой предишен период е свършено повече", запита риторично той.

Пропусна да каже, че делото срещу една от групите за измами приключи със споразумение и ниски присъди. Но когато бе разкритикуван за този подход на прокуратурата, се оправда със съда, който е одобрил споразумението, което пък било работещ инструмент в много европейски държави.

Не съм всесилен, разпределям преписки

Гешев се постара да опровергае и твърденията за собствената му безконтролност - проблем, който бе централна тема в доклада за върховенството на закона на ЕК. Според него обаче "митът за недосегаемия главен прокурор е политически".

Гешев обясни, че неговата роля всъщност е да разпределя преписки. Имал освен това и методическа функция – да следи дали прокурорите прилагат правилно закона. Третото му правомощие било да надзирава прокурорите, но само шефовете по места, не и редовите магистрати. Това било благодарение на реформа, прокарана от бившия правосъден министър Христо Иванов.

За първи път

В крайна сметка докладът на Гешев бе приет от парламента с гласовете на управляващите и ДПС. Против гласуваха 60 депутати от БСП. Един от независимите гласува "въздържал се".

Подобно изслушване на главния прокурор досега не е имало. От години докладите за дейността на държавното обвинение се приемат безкритично, под формата на суха статистика, понякога дори и без обсъждане. Изслушването в сряда бе по инициатива на БСП. Това показа колко е важно главният прокурор, разполагащ с практически неограничена власт и недосегаемост, да бъде подлаган на истинска парламентарна отчетност.

mediapool.bg