Кламер БГ - Новини: Караянчева мълчи за свободния достъп на журналистите в НС

Караянчева мълчи за свободния достъп на журналистите в НС

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 18:53ч.
Караянчева мълчи за свободния достъп на журналистите в НС

Председателят на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ) отказа да обясни дали парламентарните групи са съгласни с връщането на свободният достъп на журналистите до депутатите. От началото на септември, когато депутатите се преместиха в сградата на бившия партиен дом, журналистите са изолирани в отделен коридор и нямат достъп до депутати.

На няколко места в сградата са поставени турникети, през които могат да минават само депутати и служители на парламента. Влизането става през различни входове. Всичко това пречи на репортерите да си вършат работата, да задават въпроси и да изискват информация, която в крайна сметка работи в обществен интерес.

С това беше прекъсната 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещение в сградата и да могат да говорят свободно.

През последния месец в парламента бяха внесени две подписки срещу ограниченията.

Едната беше от над 60 журналисти, а другата – от над 250 души. Международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера и до председателката на парламента с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила. Това принуди Караянчева в края на миналия месец да се опита да потуши напрежението като щедро предостави на представителите на медиите достъп до дивани, но не и до депутатите.

По-рано в четвъртък от парламентарната трибуна Караянчева обяви, че след двете подписки на журналисти срещу наложените ограничения, направила предложени медиите да имат достъп цялата сграда. Искала решението да бъде обсъдено на председателски съвет, но присъстващите не били готови да говорят от името на групите си, а БСП ги нямало. Караянчева обяви официално и за писмото, което е изпратила до парламентарните групи, за да ги попита какво е мнението им.

Любопитното е, че Караянчева пита парламентарни групи за техните евентуални "съображения за промени и нови предложения", но упорито отказва да се проведе среща със самите представители на медиите, които са засегнатите от ограниченията. Това засилва усещането, че по-важно от свободата на словото е "медийното спокойствие" на самите депутати.

"От другите колеги имам мнение, имам заключение, но от БСП нямам", каза тя пред бТВ. Водещата я попита какво са отговорили от групата на ГЕРБ, а отговорът беше: "Няма да кажа каква е позицията на парламентарните групи, очаквам първо да видя каква е позицията и на БСП. Тогава с гласуване ще взема решение".

Водещата направи още няколко опита да разбере кое мнение преобладава в парламента – да се даде свободен достъп на журналистите или изолацията им да продължи. Караянчева продължи да извинява мълчанието си с това, че иска и социалистите да изкажат мнението си. Те обаче от две седмици бойкотират председателските съвети и не участват в тях. Въпреки това от БСП неколкократно публично повдигнаха въпроса с "изолатора", в който се намират журналистите.

Положението на медиите бе част и от мотивите на опозиция за провалилото се искане за оставката на Караянчева. По тази причина водещата попита председателят на парламента дали тези действия на БСП не могат да се приемат като ясна позиция.

"Не мога да го приема така, искам да го видя черно на бяло, искам да го видя написано, след като не участват на председателският съвет", отговори Караянчева.

Така тя някак успя да обвърже евентуалното решаване на проблема на медиите в парламента с евентуалната бъдеща позиция на БСП – ако такава няма, няма да има и развитие за репортерите.

mediapool.bg