Кламер БГ - Новини: Българи са участвали в международна група за пране на пари

Българи са участвали в международна група за пране на пари

България

|
Пет, 16 Окт 2020г. 10:02ч.
Българи са участвали в международна група за пране на пари

Българи са участвали в група в международна схема за пране на пари. Двайсет души са били арестувани при разбиването на групата след мащабна операция, ръководена от Европол, съобщиха от организацията.

При акцията са претърсени 40 адреса в Латвия, България, Великобритания, Испания и Италия. При обиските у нас е иззета техника за "копаене" на биткойни. Повече подробности за броя на българите, участвали в схемата, не се съобщава.

Акцията е в резултат на разследване на португалската полиция заедно с щатската прокуратура в Пенсилвания и офиса на ФБР в Питсбърг, става ясно от съобщението. Участвали са полицаи от Испания, Великобритания, Латвия, България, Италия, Грузия, Швейцария, Чехия, Австралия, Германия, Швеция, Австрия и Белгия.

Схемата

Разследващите подозират, че арестуваните са участвали в групата QQAAZZ, които се занимавали с пране на пари, откраднати от хакери. Арестуваните са откривали множество сметки в различни държави и са прехвърляли крадените средства между банки и други финансови институции. Използвани са български и полски лични документи, част от които са били фалшиви. За услугите си групата е взимала до 50% от "изпраната" сума.

Групата

QQAAZZ са рекламирали своите услуги в руски хакерски форуми, твърдят от Европол. Според разследващите от услугите на разбитата са се възползвали хакери, създали софтуери за кражба на банкова информация като Dridex, Trickbot и GozNym.

mediapool.bg