Кламер БГ - Новини: Скопие и София се срещат в опит да успокоят напрежението

Скопие и София се срещат в опит да успокоят напрежението

България

|
Вт, 16 Фев 2021г. 14:10ч.
Скопие и София се срещат в опит да успокоят напрежението

Министрите на външните работи на Република Северна Македония и Република България ще се срещнат с цел да договорят датата на провеждане на втората междуправителствена конференция, на която трябва да бъде приет План за действие.

Македонският премиер Заев е изразил увереност, че приемането на плана и неговото осъществяване ще помогне за създаването на обстановка за разрешаване и на другите отворени въпроси със София, съобщи вестник "Слободен печат".

България от месеци протестира, че Скопие отлага междуправителствената среща, която се свиква съгласно Договора за добросъседство от 2017 година. И двете държави ще се опитат да свалят напрежението, като приемат въпросния план за действие.

Той обаче няма да е достатъчен, за да промени София позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония за Европейския съюз.

Очаква в плана да бъдат заложени съвместни действия по Коридор 8 и засилено сътрудничество в образованието, енергетиката, културата, икономиката, медиите, информационното общество и т.н.

Не се очаква въпросите за историята, формулировката за езика, малцинствата и казусът дали името "Северна Македония" не предполага териториални претенции няма да са в центъра на дебата, съобщиха източници на Меdiapool.

Скопие се надяваше да вдигне българската блокада върху началото на преговорите за ЕС през първата половина, но управляващите там признаха, че това едва ли ще стане и дори съобщиха, че "замразяват" темата, за да не станата част от предизборната кампания в България.

София настоява да бъде подписан нов документ към неработещия договор от 2017 година, но Скопие не е с склонно. Правителството на социалдемократа Зоран Заев е изправено пред все по-силен вътрешен натиск и не е готово на подобни отстъпки.

На този етап и двете страни ще се опита да възстановят доверието и да нормализират експертните преговори, като решение се очаква след изборите.

Към момента ГЕРБ остави темата в ръцете на ВМРО и вицепремиерът Красимир Каракачанов, които не спират с назидателния тон към Скопие.

И след изборите обаче не се очаква съществена промяна в българската позиция, тъй като почти всички по-големи партии и президентът Румен Радев подкрепят подобен твърд курс. Социологически проучвания показаха, че подобно е и желанието на мнозинството български граждани.

mediapool.bg