Кламер БГ - Новини: Най-бедните пенсионери няма да вземат по 120 лв. за храна

Най-бедните пенсионери няма да вземат по 120 лв. за храна

България

|
Вт, 16 Фев 2021г. 14:26ч.
Най-бедните пенсионери няма да вземат по 120 лв. за храна

Възрастните хора, които получават минималната пенсия от 300 лв., няма да получат през април извънредната антикризисна добавка за храна в размер на 120 лв., стана ясно във вторник.

Еднократната помощ за храна ще се раздаде на около 392 000 пенсионери, които взимат между 300.01 лв. и 369 лв. (линията на бедност), както предвижда законът за Бюджет 2021.

Минимална пенсия за стаж и възраст у нас получават около 1.1 милион души, тоест около половината от пенсионерите у нас. От 1 януари 2021 г. минималното плащане се увеличи изпреварващо с 20% - от 250 лв. на 300 лв., докато останалите пенсионери ще получат тазгодишното увеличение чак през юли. При това то ще бъде с 5%.

Тази схема на увеличение на пенсиите бе критикувана от експертите при приемането на бюджета пред есента. Според тях този подход не е справедлив, защото хората с минимална пенсия, които нямат достатъчно принос към системата, получават чувствителен ръст на пенсията от 20%, докато тези, които имат реален принос, ще вземат само 5%, и то от юли. Сред ощетените най-сериозен е проблемът на възрастните, получаващи малко над 300 лв., но под линията на бедност (369 лв.). Именно затова властите решиха да компенсират допълнително тази група пенсионери, в която влизат около 392 000 души.

Всички около 2 100 000 пенсионери в България обаче ще продължат да получават обещаните от премиера Бойко Борисов добавки от по 50 лв. на месец до края на април. За целта бюджетът отделя по около 106 млн. лв. на месец. Парите са подсигурени до края на март, но наскоро Борисов обеща да удължи подкрепата и през април заради удължаването на епидемичната обстановка.

Това означава, че хората с пенсии между 300.01 лв. и 369 лв. ще получат добавка от 170 лв. през април.

Все още не е напълно изяснено каква точно ще е процедурата за получаване на добавките за храна. Знае се само, че помощта ще е парична, а не като ваучер, както се обсъждаше първоначално. Освен това тя ще се раздава от Агенцията за социално подпомагане, която ще получи от НОИ списъци с имената на пенсионерите, подлежащи на подпомагане.

Все още обаче не се знае дали хората ще трябва да се редят на опашки, за да заявят получаването на парите или това ще стане автоматично през банковите им сметки или по пощата, където получават пенсиите си.

mediapool.bg