Кламер БГ - Новини: С пари от приватизация правят парк в "Младост" и спортна площадка в "Хиподрума"

С пари от приватизация правят парк в "Младост" и спортна площадка в "Хиподрума"

България

|
Вт, 25 Юли 2023г. 14:56ч.
С пари от приватизация правят парк в "Младост" и спортна площадка в "Хиподрума"

Така изглежда проектът за нов парк в

Парк в кв. "Младост 3" и спортна площадка в кв. "Хиподрума" ще бъдат изградени със средства от Специализирания общински приватизационен фонд. Отпускането на парите ще бъде гласувано на предстоящото в четвъртък заседание на Столичния общински съвет.

За изграждането на парк в "Младост 3" са предвидени до 1.6 млн. лева. Той е се прави на терен, придобит от държавата през 2016 г.

"С изпълнението на проекта ще се изгради един изцяло нов квартален парк в "Младост". Този район е един от най-многолюдните на София. В близост до терена се намират две големи училища, спирки на градския транспорт, две метростанции, и много жилищни и обществени сгради. Изграждането на парк в тази част на София ще подобри средата и качеството на живот на гражданите, ще създаде условия за активен начин на живот и по-чист въздух в квартала", каза председателят на финансовата комисия Стефан Марков (ГЕРБ). Той е един от вносителите на предложението.

В последните години около терена на бъдещия парк бяха построени няколко големи жилищни сгради.

За обекта се предвижда изцяло нова алейна мрежа, ново парково обзавеждане, осветление, видеонаблюдение, водни елементи и озеленяване. Проектът включва детска площадка, сух фонтан, петно за кафене с места за сядане около него. Зоната за събития е проектирана с максимален капацитет 200 човека. Общо за цялата територия се предвижда ново осветление и видеонаблюдение.

Обещание за "Хиподрума"

С друг доклад ще бъдат отпуснати над 109 хил. лева от Специализирания общински приватизационен фонд за реконструкция на спортна площадка в квартал "Хиподрума".

В края на юни в квартала имаше сериозно напрежение, след като в общинския съвет беше внесено предложение голяма част от парка в квартала, включваща изоставено игрище, известно като "Кафеза", да бъде дадена на федерацията по петанк за изграждане на игрища за този спорт. Докладът беше отложен заради недоволството на гражданите. След среща с граждани председателят на общинския съвет Георги Георгиев обеща "Кафеза", както и други спортни площадки в квартала, да бъдат ремонтирани, както искат живеещите там.

Още по темата:

Гражданската активност спаси част от парка на "Хиподрума"

Според Георги Георгиев (ГЕРБ) финансирането на ремонта на спортната площадка е една от стъпките за изпълнение на ангажиментите към хората от "Хиподрума". Сред обещанията на местната власт бяха игрищата за петанк да не заемат цели парк, да се ремонтира "Кафеза", както и да се възстановят спортни съоръжения на други места в квартала.

Ето, че започваме максимално бързо да изпълняваме поетите обещания и те няма да останат само думи, на каквито ще се нагледаме в навечерието на предстоящите местни избори. Очаквам подкрепа на доклада от всички политически групи, така както се обединихме и по време на срещата си с жителите на квартала", коментира Георгиев.

Близо 5 млн. лева за проекти в райони на ГЕРБ

Други близо 5 млн. лв. от фонда ще бъдат разпределени между различни районни администрации за ремонт и изграждане на детски и спортни площадки, облагородяване на междублокови пространства, изграждане на временен паркинг, както и за ремонт на обществена сграда.

Проектите, в които ще се вложат парите, са основно в райони, управлявани от кметове, издигнати от ГЕРБ. Изключение са два проекта - в район "Студентски", който се управлява от Петко Горанов от "Демократична България", и в "Красно село", където в момента кмет е избраният от общинския съвет Румен Русев от "Патриоти за София".

mediapool.bg