Кламер БГ - Новини: "Резидента" се отказа да иска по-лека мярка и остава в ареста

"Резидента" се отказа да иска по-лека мярка и остава в ареста

България

|
Пон, 29 Март 2021г. 16:04ч.
"Резидента" се отказа да иска по-лека мярка и остава в ареста

Обвиненият в шпионаж бивш шеф от военното разузнаване Иван Илиев, който бе наречен от прокуратурата "резидента", оттегли молбата си за по-лека мярка за неотклонение и така остава за постоянно под стража.

Адв. Даниела Никифорова обясни, че Иван Илиев се е отказал да иска от Военно-апелативния съд по-лека мярка с мотива, че няма смисъл, след като другите от групата са зад решетките.

Според прокуратурата Илиев и вербувани от него действащи служители в български институции са събирали поверителна информация, която след това е стигала до чужди държави. От държавното обвинение коментираха, че шпионската мрежа е работила в полза на Русия.

Засега обаче Русия не фигурира в обвинението.

Прокурорът полк. Стоян Лазаров не уточни колко още обвинения ще бъдат повдигнати. Обвиняемите не са давали обяснения, а освен това не са разгледани и всички доказателства.

Илиев и още петима души бяха задържан преди седмица заради шпионска дейност в полза на чужда държава. Според прокуратурата са предавали класифицирана информация на Русия.

Зарафи аферата България обяви двама руски дипломати за персона нон грата. Т.нар "резидента" бивш шеф във военното разузнаване Иван Илиев е бил начело на групата.

Според прокуратурата съпругата му съпругата му Галина Илиева е предавала събраната информация на руското посолство. Част от групата е и началникът на регистратурата за класифицирана информация в Народното събрание Любомир Медаров, също бивш служител на военното разузнаване. Другите трима обвиняеми са действащи служители на Министерството на отбраната (МО).

Един от тях е зам.-началникът на бюджетната дирекция в МО полк. Петър Петков. Oбвиняем е и Димитър Влахов, офицер от военното разузнаване. Знае се, че един от групата е "пропял".

В петък Военно-апелативният съд окончателно остави в ареста четирима от групата за шпионаж, сред които и съпругата на Илиев - Галина.

mediapool.bg