Кламер БГ - Новини: Маркет линкс: Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

Маркет линкс: Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

България

|
Пон, 29 Март 2021г. 18:35ч.
Маркет линкс: Дистанцията между ГЕРБ и БСП се запазва

Дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ води, на второ място е БСП, а трети е "Има такъв народ". Следват ДПС и "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба. Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и "Маркет линкс", проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната в периода 18-25 март по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Настоящите нива на електорална подкрепа за основните партии и коалиции потвърждава първоначалните очаквания за между 5 и 7 партиен парламент. Напълно реален сценарий е надигащото се социално недоволство да се трансформира в масов протестен вот, насочен срещу сегашното управление и най-вече ГЕРБ. Предвид и динамичната ситуация с мобилизацията за гласуване, след седмица можем да отчетем значителни изменения в разликите между отделните партии и дори разместване в настоящата своеобразна класация на политическата подкрепа", посочва "Маркет линкс".

Общо 38% от всички имащи право на глас изразяват предпочитания към надпартиен форматна управление след изборите. Въпреки това,общите очаквания за силно фрагментиран парламент формират доминиращата нагласа, споделена от 42% от гражданите за дву или три партийна коалиция в 45-тото Народно събрание.

Според Добромир Живков епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

"Няма партийна окраска по отношение на това дали изборите трябва да бъдат отложени. Епидемията ще окаже влияние върху изборите и това ще доведе до по- ниска избирателна активност", допълни Живков.

Той уточни, че намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.

Преди вота цифрите показват рекордно недоверие в Народното събрание (69%), правителството (64%) и съдебната система (53%). "От години алармираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят обществените взаимоотношения. Липсата на такъв тип доверие възпрепятства реализирането на смислени политики за управление. 10% доверие в Народното събрание е изключително нисък показател", каза социологът.

mediapool.bg