Кламер БГ - Новини: Радев също щял да предложи идеи за промени в конституцията

Радев също щял да предложи идеи за промени в конституцията

България

|
Пет, 28 Юли 2023г. 20:43ч.
Радев също щял да предложи идеи за промени в конституцията

Радев също щял да предложи идеи за промени в конституцията

В най-подходящият момент президентът ще представи идеите за промяна в конституцията, по които екипът му работи от 2019 година, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в петък пред бТВ на фона на представените промени в основния закон от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Още през 2019 президентът Румен Радев започна да търси "системната грешка в българската конституция" като инициира консултации за промени в основния закон. Тази инициатива спихна, след като прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, незаконно публикува подслушан разговор на Радев с тогавашния шеф на ВСС за проверката на КПКОНПИ срещу президента.

Година по-късно Радев пак започна да говори, че трябват промени в конституцията, защото липсата на независима съдебна система създава опасности. По това време той защитаваше позиции за реформа на съдебната власт, които звучат в синхрон със сега предлагания проект за промени в основния закон, който Радев обяви за "неграмотен".

В петък Атанас Атанасов коментира, че президентът е свободен да внесе "грамотен" проект, който се чака от четири години.

Вицепрезидентът Йотова обясни забавянето от страна на президента с пандемията от Covid-19 u разбирането му, че дебатът за промяна в kонституцията трябва да се води в парламента.

Тя казва, че идеята за служебен премиер да може да се избира между председателя на Народното събрание и шефовете на БНБ и Конституционния съд е насочена срещу президента.

"Някой ги посъветва реформаторите на българската конституция, че отмяната на служебното правителство може да се направи от Велико народно събрание и те избраха по този палиативен начин да отнемат власт от Румен Радев", коментира Йотова.

"Мярката е срещу Румен Радев. Търсят оправдания за странната формула, по която работят. Трябва им враг и опонент", каза още Йотова.

mediapool.bg