Кламер БГ - Новини: Бившият банкер Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК

Бившият банкер Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК

България

|
Съб, 29 Юли 2023г. 00:54ч.
Бившият банкер Станимир Михайлов беше избран за управител на НЗОК

Станимир Михайлов получи подкрепа в пленарната зала, въпреки критиките от ГЕРБ в хода на процедурата.

Бившият банкер Станимир Михайлов беше избран за управител на Здравната каса в събота с подкрепата на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Той събра 137 гласа “за“, 46 “против“ и никой не гласува “въздържал се“. Въпреки, че в хода на процедурата от ГЕРБ критикуваха яростно Михайлов, вадейки нарушения, свързани с негови бизнес и имотни дела, предимно с формален характер, в крайна сметка той получи необходимото мнозинство в пленарната зала.

Михайлов бе издигнат от ПП-ДБ и бе единствен кандидат за поста при тази втора процедура за избор на шеф на НЗОК. В предходната процедура кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева се отказа от надпреварата след изнесени спорни моменти от биографията ѝ от ПП-ДБ, а кандидатката на БСП Жени Стайкова не събра подкрепа.

Избирането на Михайлов бе част от пакетна договорка между партията на Бойко Борисов и ПП-ДБ за разпределянето на постове в ключови държавни институции като НЗОК, Сметната палата и БНБ. По-рано в петък парламентът гласува по план кандидатът на ГЕРБ за шеф на Сметната палата Димитър Главчев.

На среднощното заседание на НС Михайлов отнесе критики за бизнес и имотните му дела от “Възраждане“ и ИТН, но от ГЕРБ не взеха отношение по кандидатурата му въпреки критиките преди това.

От ПП-ДБ защитиха Михайлов и коментираха, че всички въпроси към него са насочени към личностното му компрометиране, а не са по същество за управленската му програма. Издигналата го коалиция е на мнение, че след като Михайлов е подложен на такава яростна атака, той е правилната кандидатура.

Самият Михайлов избра да не отговаря в пленарната зала на въпросите по публикации в жълти медии и представи отново приоритетите си за управление на НЗОК, сред които са затягане на контролните механизми и по-справедливо разпределение на средствата в здравния фонд.

За есента е предвидена нова порция поправки в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), която предвижда и подуправителят на НЗОК вече да се избира от Народното събрание, а не да се назначава от управителя. Така постът на подуправителя ще е предмет на нова порция пазарлъци между двете най-големи формации в парламента.

Кой е Станимир Михайлов

Икономист по образование, Станимир Михайлов има над 15 години стаж в банковата система. До 2010 г. е работил в системата на "Токуда банк", заемайки включително управленски позиции в банката и свързания с нея здравноосигурителен фонд. През 2011 и 2012 г. е в управата на "Инвестбанк".

Впоследствие развива собствен бизнес в сферата на търговията и консултантските услуги, а от януари 2022 г. е назначен от министър Асена Сербезова в съвета на директорите на бившата правителствена болница "Лозенец" . От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия. Съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара.

mediapool.bg