Кламер БГ - Новини: Правителството се отчете на Пеевски какво е свършило по темата "Шенген"

Правителството се отчете на Пеевски какво е свършило по темата "Шенген"

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 16:31ч.
Правителството се отчете на Пеевски какво е свършило по темата "Шенген"

Снимка: БГНЕС

Шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски е поискал и получил отчет от правителството за свършеното по темата "Шенген", съобщи пресцентърът на партията. Целта е постигане на максимална публичност по важна тема, твърди се в съобщението.

"Времената на работа "на тъмно" и задкулисните, безпринципни договорки приключиха", заявява Пеевски.

Той допълва, че партията ще публикува всеки отговор от изпълнителната власт, за да бъдат "максимално изискващи и активни по отношение на действията на правителството и премиера".

В отговора си Денков изброява десетки срещи с официални лица от средата на юни до края на октомври. Премиерът е описал и срещите, проведени от министрите на външните работи, на вътрешните работи, на правосъдието и на икономиката Мария Габриел, Калин Стоянов, Атанас Славов и Богдан Богданов.

Към момента основните противници на присъединяването на България към Шенген си остават Нидерландия и Австрия. Стоянов се е срещал с нидерландския министър по емиграцията на 20 юли и е имал планирана среща за 19 октомври, но тя не се е състояла, посочва в писмото. Вместо на ниво министри е имало дискусии на ниво директори по международна дейност. Обсъждани са мигрантската ситуация в страната и усилията на правителството в тази насока.

Стоянов е имал срещи и с австрийския вътрешен министър Герхард Карнер. Диалог се води и със Сърбия и Турция.

"Австрия изразява резерви по причини, свързани с цялостното функциониране на Шенгенското пространство, което е подложено на натиск поради засиления миграционен натиск. Австрия счита, че докато не бъде разрешен този проблем, не следва да се пристъпва към разширяване на Шенген. В този смисъл основният акцент в диалога с Австрия продължава да бъде предоставяне на аргументи в подкрепа на това, че членството на България ще допринесе за цялостното състояние на Шенгенското пространство като намали рисковете за сигурността. По отношение на Австрия, диалогът на политическо ниво е активен на всички нива – от високо политическото до експертното", посочва се в писмото на Денков.

Нидерландия обвързва членството в Шенген с върховенството на закона у нас. На 8 септември тамошното правителство е изпратило писмо до парламента, в което се отчита напредъкът у нас. Нидерландия очаква завършването на реформите в областта на правосъдието в България и е заявила, че ще изпрати мисия у нас. След това позицията им може да бъде променена, зявява се в писмото до Пеевски.

mediapool.bg