Кламер БГ - Новини: Бившият кмет на Благовград ще обжалва изборните резултати

Бившият кмет на Благовград ще обжалва изборните резултати

България

|
Пон, 13 Ноем 2023г. 19:15ч.
Бившият кмет на Благовград ще обжалва изборните резултати

Сн. БГНЕС

Бившият кмет на Благоевград Илко Стоянов обяви в понеделник, че ще обжалва резултатите от балотажа на местните избори на 5 ноември. Още днес той е депозирал жалбата си в областната избирателна комисия, която по служебен път ще бъде насочена към Административния съд.

Стоянов беше кмет на Благоевград от 2021 г., след като тогава беше издигнато от ИТН и спечели предсрочните избори в общината. Тази години той отново се кандидатира като независим за кмет, но загуби балотажа от Методи Байкушев, издигнат от коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България".

Стоянов заяви, че жалбата му не е насочена към спечелилия вота на гражданите, а с искане да се провери изборния процес и отразяването на избора на благоевградчани.

Според официалните данни на ЦИК разликата между двамата е 806 гласа.

"Този опит за проверка на изборния процес е не толкова за мен, колкото за избирателите, които също настояват това да се случи", заяви Стоянов пред БТА и регионални медии.

Досегашният кмет подлага на съмнение изборния резултат и във връзка с машинния вот.

Откриващото заседание на новия общински съвет в Благоевград, на което новият кмет, общински съветници и кметове на кметства ще положат клетва, ще се проведе във вторник от 10:00 часа в зала "22-ри Септември".

mediapool.bg