Кламер БГ - Новини: "Въздушен" Шенген и условията на Австрия са неприемливи за София

"Въздушен" Шенген и условията на Австрия са неприемливи за София

България

|
Нед, 10 Дек 2023г. 23:21ч.
"Въздушен" Шенген и условията на Австрия са неприемливи за София

Полуотварянето на Шенгенското пространство помага тна туристите, но не и на икономиката ни, сн. GettyImages

За страната ни е критично важно да се отворят и сухопътните граници от Шенгенското пространство, а не само въздушните, както допуснаха, че е възможно от следващата година най-върлите противници на пускането на страната ни в общоевропейското пространство Нидерландия и Австрия. Това коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос на журналисти по повод информация на вестник "Курир", че Виена е склонна да пусне България и Румъния , но само във въздушното пространство на Шенген.

По-късно и премиерът Николай Денков определи като неприемливи условията, за които изтече информация, че Виена ще постави на България и Румъния за отварянето само на Шенгенското въздушно пространство за двете държави.

Поставените от Австрия условия за даване на съгласието са трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България с пари от ЕС; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; както и двете държави да приемат търсещи убежище афганистанци и сирийци.

Денков: Не може да има допълнителни правила за София и Букурещ

"Никога не сме обсъждали по този начин влизането ни в Шенген и не е приемливо така, както е дефинирано. Да се вкарват допълнителни правила за България и Румъния не е приемливо. Идеята е да се спазват правилата от европейския регламент, които ние и сега покриваме. Ако някой иска специфични правила за България, това категорично не е приемливо", заяви министър-председателят пред бТВ вечерта.

Той отбеляза, че преговорите за влизането на страната в Шенген продължават.

"Ние сме отворени за повишаване сигурността на границите и сега работим с австрийски и нидерландски служби. За приема на бежанци, ще работим по европейските правила“, заяви премиерът и цитира данни, според които в последните месеци опитите за пресичане на европейските граници са спаднали няколко пъти и това е видно от всички.

"Има процедури за това кой може да остане в Европа и кой да бъде върнат и критиките бяха, че България не спазва тези процедури. Правителството вече стартира проект и заедно с европейските служби подобрихме работата със заловените мигранти", каза Николай Денков.

Преди това Радев коментира поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия като трудноприемливи за България.

Радев: Влизането ни трябва да е пълноценно

Според държавния глава влизането на България в т.нар. въздушен Шенген е стъпка напред, но трябва да бъдем много внимателни, за да не остане просто етикетът "България вече е в Шенген", а участието в пространството да не е пълноценно.

Икономисти също коментираха, че влизането в Шенген само по въздух не носи ползи на страната ни. Ще спечелят туристите, но не и икономиката, смятат те.

"Това решение би облекчило пътуванията на всеки от нас, но не и бизнес пътуванията - опашките на границите за бизнес транспорта. Но все пак това е една добра новина. В България ще бъде трудно да се одобри политическо решение за вземане на някакъв контингент от бежанци, каквото условие поставя Австрия пред София и Букурещ. Това не е възможно, те не искат да остават в България и никой няма как да ги застави ", каза политологът Огнян Минчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", ръководител на Центъра за регионални и международни изследвания.

Според Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ, да влезем по въздух в Шенген е добра стъпка, но това е 1/10 от целия процес на интеграция на страната ни в Шенгенското пространство, тъй като икономиката ни няма да печели кой знае колко от това.

mediapool.bg