Кламер БГ - Новини: Пеевски иска проверка на съдиите от случая с обезобразеното момиче

Пеевски иска проверка на съдиите от случая с обезобразеното момиче

България

|
Пон, 31 Юли 2023г. 18:11ч.
Пеевски иска проверка на съдиите от случая с обезобразеното момиче

Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е подал сигнал до инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС). С него той настоява да се проверят действията на състава от трима съдии, пуснали на свобода Георги Георгиев, обвинен, че е нарязал с макетен нож бившата си приятелка. В резултат момичето получи 400 шева, бе счупен носът й, а косата – обръсната. Георгиев бе арестуван, но след това освободен, защото експертизата по делото сочи не средна, а лека телесна повреда.

В сигнала си Пеевски посочва, че е недопустимо подобно зверство да се случва в цивилизована европейска държава. Заедно с това той заявява, че действията на магистратите пораждат много въпроси, след като е ясно, че пострадалата е била обезобразена.

Докладчик по делото, след което Георгиев бе освободен, беше съдия Татяна Гьонева. В понеделник тя се оправда, че заради медицинската експертиза не е имало достатъчно доказателства за средна телесна повреда.

Гьонева не счита, че е допуснала грешка и няма да подава оставка от съдебната система. Колегите й от окръжния съд също я защитиха. Оказа се, че и прокуратурата е настоявала Георгиев да излезе от следствения арест. След избухването на скандала държавното обвинение рязко смени тона и заговори за „нулева толерантност“ към насилието.

Георгиев бе набързо арестуван, но по друго производство – за заплахи срещу пострадалото момиче преди да го нападне. В понеделник той бе оставен за постоянно в ареста. Задържането му може да се обжалва.

mediapool.bg