Кламер БГ - Новини: Тагарев: България може да има проблеми с проучванията на газ в Черно море

Тагарев: България може да има проблеми с проучванията на газ в Черно море

България

|
Вт, 01 Авг 2023г. 12:20ч.
Тагарев: България може да има проблеми с проучванията на газ в Черно море

Тодор Тагарев, сн. БГНЕС

България би имала проблеми, ако Русия удължи временната предупредителна зона в Черно море заради провеждането на военни учения, предупреди министърът на отбраната Тодор Тагарев във вторник.

“Русия е черноморска страна и води война. За да влязат в нашата изключителна икономическа зона, обяснението е, че провеждат учения. Тези учения трябва да се провеждат за кратко време – седмица или 10 дни, в случая вече удължено до 20 дни. Вече ще видим какво ще се случи след това“, каза Тагарев пред бТВ.

По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори, но би било проблем, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ.

Тагарев каза, че ако България прецени, че руското учение в Черно море представлява по-сериозен риск за сигурността и икономическото й развитие, ще се търси решение със съюзниците в НАТО.

Рискът от глобален сблъсък ще се увеличи, ако Украйна загуби войната

"Рискът от глобален сблъсък ще се увеличи в случай, че Украйна загуби тази война. Ние се надяваме, че оказвайки помощ на Украйна, тя ще успее защити суверенитета и националната си цялост. Това ще бъде много по-голяма гаранция за сигурност за източния фланг на НАТО, отколкото ако Русия успее да постигне своите агресивни цели в Украйна", kоментира още Тагарев.

Той отново посочи, че България ще бъде компенсирана за последната помощ, която изпати на Украйна от Европейския механизъм за мир.

"Няма никакви преки заплахи за включените в списъка на "Миротворец"

Тагарев каза, че няма никакви преки заплахи за българите, посочени като врагове на Украйна в сайта "Миротворец".

По думите на Тагарев "този случай се раздухва умишлено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес".

Попитан дали има официално становище на службите, военният министър заяви, че не е запознат.

"Имаше журналисти, политици, които отидоха в незаконно окупирания Крим и Донбас и украинското правителство много ясно каза: "Вие сте персона нон грата, нямате работа с Украйна". Това са ограниченията, които могат да бъдат наложени, няма други ограничения или някакви други последствия", коментира още той.

mediapool.bg