Кламер БГ - Новини: Президентът наложи вето на последните поправки в съдебния закон

Президентът наложи вето на последните поправки в съдебния закон

България

|
Вт, 01 Авг 2023г. 13:36ч.
Президентът наложи вето на последните поправки в съдебния закон

Президентът наложи вето на последните поправки в съдебния закон

Президентът Румен Радев наложи вето на последните поправки в съдебния закон, приети в края на юли, с които бе въведена нова система за избор на специалния съдия, призван да разследва ръководството на прокуратурата. С тези промени в закона бе определен и шестмесечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет.

Държавният глава твърди, че тези правила не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието.

"Внасяйки съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес. Законовата регламентация на нов срок за избор на членове на Висшия съдебен съвет накърнява принципа на мандатност като базисно правило за конституирането и функционирането на органите на публичната власт“, се казва в мотивите на ветото.

В момента целият законов механизъм, с който се въведе специалното законодателство за разследване на главния прокурор, е атакувано пред Конституционния съд и не се прилага от Висшия съдебен съвет.

За какво е ветото?

Първоначално законът предвиждаше, че изборът на съдия, който да разследва главния прокурор, се прави с действащата в съдебната власт система за случайно разпределение на делата. Именно по този начин публично бе посочена съдия Даниела Талева, която трябва да работи по сигнал срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов.

С промени обаче се въвежда чисто нова система по избор. Идеята е това да става със специален модул в единната система. Предходният модул, с който вече е изтеглен първият съдия, разследващ главния прокурор, няма да се използва.

Системата трябва да отговаря на следните изисквания - да не е част от единната информационна система на съдилищата, да публикува данни за всеки случаен избор, както и да позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни, в същото време да не позволява на лица с достъп до нея да влияят на случайния подбор.

С измененията беше прието, че списъкът от съдии, изразили желание да разследват главния прокурор може да се актуализира, ако някой от желаещите се откаже или друг изяви желание да се включи в него.

ВСС трябва веднъж годишно да извършва одит на сигурността на информационните системи на съдебната система.

"Това е отстъпление от реализираните ангажименти, които бяха позитивно оценени от Европейската комисия в последния ѝ Годишен доклад относно върховенството на закона“, твърди Радев.

Според него с внасянето на съществени изменения в току-що приетия механизъм за определяне на специален прокурор, той е приет в ущърб на принципите на предвидимост и стабилност на нормотворческия процес.

mediapool.bg