Кламер БГ - Новини: Пациентите с ХИВ, които се придържат към терапията си, преболедуват много по-леко Covid-19

Пациентите с ХИВ, които се придържат към терапията си, преболедуват много по-леко Covid-19

Коронавирус

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 18:24ч.
Пациентите с ХИВ, които се придържат към терапията си, преболедуват много по-леко Covid-19

Доц. Нина Янчева

Пациентите с ХИВ, които се придържат към терапията си, преболедуват много по-леко Covid-19. Това коментира доц. Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести към Медицинския университет в София в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световния ден за борба с ХИВ/СПИН .

По думите й едно от възможните обяснения е, че те не развиват цитокинова буря, а другото се свързва с медикаментите, които пият за ХИВ инфекцията, посочи Янчева. Позитивна тенденция е желанието на пациентите с ХИВ да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция, като близо 35 на сто от тях са ваксинирани, допълни още тя.

От проследявани 1335 заразени с ХИВ 1315 са на терапия, а 20 не желаят да прилагат терапията, обясни проф. Янчева. По думите й около 250 от тях са преболедували Covid-19 в амбулаторни условия, а едва 12 са били хоспитализирани. Само двама са починали, допълни още тя.

ХИВ инфекцията няма съществено влияние върху протичането на коронавирусната инфекция, допълни Янчева.

Коронавирусната инфекция протича в лека или среднотежка форма при по-голяма част от пациентите с ХИВ, като част от тях са съобщили за главоболие, загуба на обоняние и отпадналост. Янчева отбеляза, че коронавирусната инфекция сред живеещите с ХИВ протича кратко, най-много за седмица. От хоспитализираните само при двама е протекла по-тежко, тъй като са били с наднормено тегло, а не поради ХИВ инфекцията, добави още Янчева.

Двамата починали са били с изключително тежък имунен дефицит, добави още тя.

mediapool.bg