Кламер БГ - Новини: Карантината и изолацията при Covid-19 окончателно отпаднаха

Карантината и изолацията при Covid-19 окончателно отпаднаха

Коронавирус

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 12:06ч.
Карантината и изолацията при Covid-19 окончателно отпаднаха

Карантината и изолацията при</p>
<p>Covid-19 окончателно отпаднаха

Окончателно отпаднаха задължителната изолация на болните от Covid-19, както и задължителната карантина за контактните лица. Това стана с гласуваните на две четения от депутатите в петък промени в Закона за здравето, които бяха предложени от Министерския съвет още преди няколко месеца.

Здравните власти предложиха отпадането на карантинаната и изолацията заради ниската заболеваемост и ниските нива на хоспитализация и смъртност, които позволяват премахването на ограниченията.

Предложението получи подкрепата на 171 депутати, но предизвика разпалени дискусии относно реакцията на държавата през най-тежките месеци на пандемията от Covid-19.

"Възраждане", БСП и ИТН използваха повода за да заклеймят за пореден път мерките и ограниченията и обвиниха здравните власти в създаването на "масова психоза".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов попита кой ще понесе отговорност за огромната психоатака върху българските граждани.

Тошко Йорданов от ИТН пък потърси сметка и за милионите, изхарчени от бюджета "за някакви вещества, дето им викате ваксини".

Депутатът д-р Ивайло Митковски (ПП-ДБ) се обърна към Костадинов с думите: "Г-н Костадинов, трябваше да дойдете с мен на едно дежурство в болницата във Варна и да видите носилките с черните чували, отивайки към моргата. Тогава щяхте да говорите други неща. По всяка вероятност на вашата централа трябва да сложите една паметна плоча за COVID-19, защото той ви вкара в Народното събрание".

Колегата му Манол Пейков (ПП-ДБ) каза, че 28 от неговите приятели и познати са починали от Covid, включително и личния му лекар.

Председателят на здравната комисия Костадин Ангелов (ГЕРБ), който беше министър на здравеопазването в най-критичния момент на пандемията, каза, че много от най-страшните неща дори са били спестени на обществото: "Аз няма да забравя една нощ, когато заместник-министърът трябваше да докара хладилни камиони, които трябваше да бъдат разположени и се разположиха в "Пирогов", в "Александорвска" болница и на още едно място в София, тъй като нямаше места в хладилните камери. Всичките тези неща ние ги спестихме на българските граждани. Ние не ги казахме, ние не ги показахме, просто, защото не беше човешко в онзи момент".

mediapool.bg